В Белгия хванаха двама български граждани за кражба на кабели. Снимка: архив, Reuters

Двама мъже, български граждани, са били задържани от полицията югоизточно от Брюксел при опит за кражба на електрически кабели от обект на дружеството, което поддържа състоянието на железопътната мрежа, съобщи вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

Престъпниците били забелязани от местен жител, който подал сигнал в полицията. Имената и възрастта на задържаните български граждани не се уточнява.

В същата информация се съобщава, че още двама души - семейство, чиято националност не се посочва, са били арестувани край Лиеж при опит за извършване на сходно престъпление. Двамата били задържани през почивните дни, също за кражба на кабели от железниците. Те се върнали вчера на местопрестъплението, за да приберат неколкостотин метра проводник, отрязан и скрит по-рано, за да бъде предаден на вторични суровини.

През април белгийската полиция предприе безпрецедентни по мащаб действия срещу кражбите на кабели в системата на железопътния превоз, които доведоха до ареста на девет румънци.

В операцията бе включен и вертолет с топлинни камери. От полицията поясниха, че са наблюдавали райони между гарите, където в нощните часове не би трябвало да има хора. За изминалата година железниците в страната отчетоха рекорд по броя и обема на кражбите на проводници от инфраструктурата, като общите загуби са близо 2,2 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase