Снимка: архив, БГНЕС

Русия извършва шпионаж в Северно море с цивилни плавателни съдове, съобщават днес белгийски медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване. Отбелязва се, че подозрителните движения са засечени в райони, където преминават подземни съобщителни и захранващи кабели, както и край ветрогенераторни паркове и тръбопроводи.

Разследването е проследило 945 движения на 200 руски плавателни съда, като в повечето случаи е установено приближаване на по-малко от един километър от чувствителна морска инфраструктура. Преди месец бе съобщено, че от началото на годината край белгийските брегове са били засечени поне пет кораба, за които има съмнения, че служат за разузнаване.

От Белгийската служба за морска безопасност уточняват, че става все по-трудна преценката кои плавателни съдове служат за шпионаж, защото за целта вече се използват не само военни и изследователски, но и риболовни кораби. Говорител на службата пояснява, че най-често съмнения будят плавателните съдове, които внезапно намаляват скоростта на движение. От белгийското правителство допълват, че в шпионска дейност са заподозрени и китайски кораби с двойно предназначение.

Медиите уточняват, че основната част от подозрителните движения са били засечени непосредствено преди руското нападение срещу Украйна преди две години. Допълва се, че със събраните данни Русия лесно би могла да прецени къде да извърши саботажи.

В края на април миналата година в белгийския пристанищен град Остенде се състоя среща на няколко държави от ЕС, които се обединиха за съвместен добив на енергия от Северно море. В срещата участваха Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, които решиха да свържат своите енергийни системи още по-тясно, за да се противопоставят на опитите на Русия за т. нар. енергийно изнудване. Към тях се присъединиха също Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Люксембург.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase