Заподозрените за атентата в Бостън. Снимка: Reuters

Заподозрените за атентата в Бостън са Джохар А. Царнаев и брат му Тамерлан Царнаев. Това потвърди представител на министерството на националната сигурност на САЩ, предаде Ройтерс.

Заподозрените за взривовете на маратона в Бостън са родом от регион на Русия, съседен на Чечения, съобщи Associated Press. В момента американската полиция провежда мащабна операция в предградие на Бостън в опит да залови единия от тях, предаде BBC.

Двамата заподозрени за бомбените атаки по време на Бостънския маратон са братя от чеченски произход, предаде от своя страна телевизия NBC News. Единият от заподозрените бе убит при престрелка с полицията. В момента се издирва 19-годишният Джохар Царнаев. Двамата братя са пребивавали законно в САЩ и са имали документи за постоянно жителство.

Още по темата
Според източници на NBC News двамата братя са пристигнали в САЩ от Чечения. Единият от тях, който беше убит при престрелка с полицията, по данни на CNN е носел пояс на камикадзе в момента на смъртта си.

Според The New York Times убитият е Тамерлан Царнаев, на 26 години. Неговият брат, който все още се издирва, според АП се казва Джохар Царнаев, на 19 години.

Телевизия CBS News пък съобщава, че заподозрените е възможно да са руснаци, а е възможно и да са граждани на Турция, постоянно живущи в САЩ.

Двамата заподозрени за атентатите в Бостън са братя от Чечения, които живели в Турция, преди да пристигнат легално в САЩ, пише в. Times, Лондон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Те живели в Кеймбридж, Масачузетс, поне година и не били студенти.

Полицията засега не коментира тези информации.

Associated Press съобщава, че останалият жив заподозрян - 19-годишният Джохар Царнаев, е живял в САЩ поне една година.

„Предполагаме, че това е терорист. Смятаме, че този човек е пристигнал тук, за да убива“, заяви комисарят от бостанската полиция Ед Дейвис, който обаче не посочи името на заподозрения.

Полицията потвърди, че починалият заподозрян е мъжът, който на снимките, пуснати от ФБР, е със слънчеви очила и черна шапка, съобщи АВС. Мъжът, който се издирва, е с бялата шапка на снимките.

Полицията предприе операцията, след като полицай беше прострелян смъртоносно късно вечерта в четвъртък в кампуса на Масачузетския технологичен университет.

В Уотъртаун – предградие на Бостън, са разположени големи полицейски части. Свидетели разказаха, че са чули взривове и стрелба.

Властите в щата Масачузетс решиха да спрат градския транспорт и да затворят учрежденията в няколко района, докато тече издирването на заподозрения. От полицията съобщиха, че става дума за около 20 квартала на Уотъртаун.

Полицията потвърди, че заподозрените са свързани с взривовете на маратона в Бостън и съобщи, че единият от тях е починал от раните си след преследване и престрелка.

Окръжният прокурор на Мидълсекс потвърди, че двамата заподозрени са убили полицая при престрелка, след което отвлекли автомобил, заплашвайки шофьора с оръжие. По-късно мъжът е бил освободен невредим.

Съобщено беше също така, че от колата двамата преследвани са хвърляли експлозиви срещу преследващите ги полицаи.

В доста хаотичната днес информация на американските медии едни кадри, излъчени от телевизия CBS, породиха съмнения дали единият заподозрян е починал. На видеото се виждаше мъж, лежащ на земята, след което той гол бива качен на полицейски автомобил. Телевизията съобщи, че заподозреният е бил откаран в болница. По-късно обаче CNN изясни ситуацията – мъжът е бил заловен случайно и след разпит в полицията е бил освободен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.