Снимка: Reuters
fallback

Според някои анализатори чувството на безсилие на Пекин пред Северна Корея, заплашваща полуострова с термоядрена война, се засилва: как да се действа спрямо този "по-малък брат", който омаловажава така важната за Китай регионална сигурност?

Под ръководството на своя млад вожд Ким Чен-ун след ядрения си опит от 12 февруари Пхенян засилва кризата почти ежедневно в отговор на нов пакет от санкции, гласувани от ООН. Страната заплашва най-вече Сеул и Вашингтон с ядрен удар.

Пекин "може би смяташе, че Северна Корея ще се държи като по-малко братче, но новият ръководител Ким Чен-ун не отговори на очакванията му", посочва Ким Хьонкю, преподавател в Женския университет Суншин в Сеул. "Това по някакъв нелеп начин буди недоволство у китайците", допълва той.

Китай разполага със сериозен лост за упражняване на влияние върху своя изпаднал в изолация, разорен комунистическия съюзник: доставя му жизненоважна икономическа, продоволствена и енергийна помощ, като така му предлага защита пред най-суровите санкции.

Пекин се опасява обаче, че ако критиките са твърде остри, Пхенян ще му обърне гръб и ще изложи на риск стабилността в целия район. При това положение "големият брат" стои и гледа как "малкият" си позволява царствено да пренебрегва призивите му към спокойствие.

Ким Чен-ун пое властта в края на 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен-ир, продължавайки тази единствена в света комунистическа династия. Младият мъж обаче така и не посети по-могъщата съседка, "за да засвидетелства почитта си към Китай", припомня Ким Хьонкю.

"Той натиска във всички посоки. Отправи предизвикателство към Китай, към САЩ, Япония и Южна Корея", отбелязва Цзя Цинго, експерт по международни отношения в Пекинския университет.

Китай не смее да действа твърдо, тъй като се опасява, че евентуални сътресения в Северна Корея биха могли да предизвикат масов приток на бежанци на негова територия, а в крайна сметка да доведе и до появата на капиталистическа и проамериканска обединена Корея.

"Все повече хора в Китай започват да се съмняват в традиционното твърдение, че Северна Корея е стратегическа буферна зона за Китай", казва Цзя. "Няма смисъл да се въодушевяваме обаче. Китай иска да запази добрите си отношения със Севера", допълва той.

Пекин е съюзник на Пхенян от времето на Корейската война през 1950-1953 година. Китай обезпечава 90 процента от севернокорейския внос на енергия, 80 процента от вноса на стоки за широко потребление и 45 процента от вноса на храни, посочва американският научен център Съвет за външни отношения.

След бурни преговори с Вашингтон Китай все пак гласува за засилване на санкциите на ООН, но експертите не вярват във волята на Китай да ги изпълнява. Помощите и търговията не изглеждат намалели след приемането на санкциите на 7 март.

"Севернокорейците знаят, че са се поставили в позиция, в която никой не може да ги засегне, освен ако използва сила или подпомогне за икономическия им крах", подчертава британският историк Лоурънс Фридман.

Защитниците на китайската политика уверяват, че Пхенян при всички положения възнамерява да развива ядрения си арсенал, който смята да използва като възпиращо средство. Според тях има риск евентуални наказателни мерки от страна на Китай да предизвикат опасна реакция.

Те смятат, че истинският фактор за оказване на влияние е Вашингтон, от който Пхенян изисква гаранции за сигурността си.

Неотдавнашните изявления на висши китайски представители изглежда показват, че Пекин иска леко да се дистанцира от съседа си, отбелязва Родерик Уай от британският институт за външнополитически изследвания "Чатам хаус".

"Не бива да се допуска никой да хвърля в хаос един район, а още по-малко целия свят, от егоизъм", заяви преди дни китайският президент Си Цзинпин без да спомене изрично Северна Корея или САЩ.

"Това е знак, че китайците са много по-обезпокоени. Това не е скъсване със Северна Корея, а начин да й се каже, че трябва да обмисля последиците от действията си", казва Родерик Уай.

Остава да разберем как Пекин "ще изрази недоволството си по друг начин освен словесно", допълва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 11 години

корейците съществуват благодарение на китайцитене е ясно какво са намислилил китайците с този ходда пробват американците на устойчивост да ги притеснят да ги вкарат в разходида направят някои оценки за армията им?след някалка години няма да е само промишлен динозавър а и военени тогава жална им майка

37

ffhf

преди 11 години

Kitai li nemogat da ukrotqt Severa ihhihihihihihi

36

Анонимен

преди 11 години

32. И още , Щатите не искат Южна Корея и Япония да се въоръжават с атомно оръжие . И двете държави поставят този въпрос , защото са първи прицел . За това САЩ се ангажира да ги защитава , в случай на нападение . За това Кери отиде в Сеул . Напрежение има във Всички съседни държави на С. Корея .

fallback