Лула да Силва. Снимка: архив, Ройтерс

Бразилската федерална прокуратура е наредила на полицията да разследва твърдения, че бившият президент Лула да Силва е бил замесен в скандал за купуване на депутатски гласове в Конгреса, чието разкриване доведе миналата година до осъждането на някои от най-близките му сътрудници, предаде Асошиейтед прес.

В кратко съобщение, поместено в сайта на прокуратурата, се казва, че искането й се базира на показания от бизнесмена Маркос Валерио, според когото Лула дал лично одобрение за корупционната практика.

Миналата година Валерио беше осъден на 40 години затвор, след като Върховният съд го призна за главното действащо лице в схемата, при която на депутати са били плащани пари от таен партиен фонд, за да гласуват в подкрепа на законопроекти на управляващата Партия на трудещите се на Лула. Според показанията на Валерио бившият президент използвал също така част от парите в тайния фонд за лични разходи.

Лула да Силва, който управлява Бразилия от 2003 до 2010 г. и е най-влиятелният политик в страната, продължава да се ползва с влияние и в правителството на сегашната президентка Дилма Русеф, смятана за негово политическо протеже. Въпреки че изключително популярната Русеф досега не беше засегната от скандала, това може да се промени, ако се докаже, че Лула е бил пряко замесен в него. Тя планира да се кандидатира за преизбиране догодина, съобщава Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase