Инфанта Кристина. Снимка: Reuters

Редица изследвания показват, че децата, родени между първото и последното, обикновено не се радват на същото внимание от страна на родителите както първородното и най-малкото дете. Освен това по-трудно се реализират в живота, отбелязва сп. „Тайм”.

Когато испанската принцеса Кристина се омъжи, сватбата й беше далеч от блясъка на сватбеното тържество на по-голямата й сестра Елена. Като момиче Кристина губи позицията си на втора по реда за трона след раждането на по-младия й брат Фелипе. След това „изостава” още повече от короната, тъй като сестра й и брат й се сдобиват с наследници.

В повечето случаи тя остава засенчена дори от съпруга си Иняки Урдангарин, за когото медиите не пропускат да изтъкнат, че е бивш хандбалист, участвал на Олимпийски игри. В същото време почти никога не се споменава, че самата инфанта също е била на Олимпиада като част от испанския ветроходен тим в Сеул през 1988 година.

Съвсем наскоро обаче 47-годишната Кристина де Бурбон си запази място в историята. На 3 април тя стана първият представител на испанската кралска фамилия, който е призован в съда. Херцогинята на Палма де Майорка ще трябва да отговаря на въпроси във връзка с разследването за корупция и финансови измами, в което главен заподозрян е съпругът й.

Има сериозни подозрения, че принцесата е знаела за задкулисните игри на Урдангарин, свързван с присвояване на 8 милиона евро от държавни поръчки чрез благотворителното си дружество.

По принцип, когато става въпрос за корупция и финансови злоупотреби, испанците трудно могат да бъдат изненадани. На фона на тежката икономическа ситуация в страната корупционните скандали за милиони евро се редят един след друг и стигат до най-високите етажи на властта.

И все пак призоваването на Кристина пред съда направи силно впечатление. Голяма част от испанците вярват, че тази новина може би е едно от редките доказателства, че в тази изстрадала страна равенството пред закона не е мит. „Време беше всички да бъдат третирани по един и същи начин”, коментира съдържател на вестникарска будка пред „Тайм”.

За момента съдът проучва случая. Принцесата (както и съпругът й) не е официално обвинена. Тя трябва да се яви пред съда с адвокат и да отговаря на въпросите на съдията. Едва след разпита магистратът решава дали да има достатъчно основания за начало на процес и предявяване на обвинение.

Но самият факт, че потомствен член на кралската фамилия (от десетилетия ползваща се с протекциите на съдилища и медии) е привикан за разпит в съда, е окуражителен за множество испанци. „Вече може да се види, че съдебната система работи. Всеки, с когото говоря по въпроса,  е убеден, че случващото се е положителен знак за демокрацията в Испания”, коментира специалистът по връзки с обществеността Антони Гутиерез-Руби.

Откакто преди година започна разглеждането на делото, съдия Хосе Кастро настояваше, че няма достатъчно доказателства за призоваването на принцесата в съда. Но се появиха разпечатки на имейли, разменяни между Кристина и съпруга й, в които Урдангарин разкрива подробности по дейността и делата на благотворителното му дружество. И в които иска съвети от своята жена.

Така явяването на инфантата в съда на 27 април вече е неизбежно. Макар и писмата да не уличават директно Кристина, те недвусмислено показват, че тя е имала поне бегла представа какво се случва в дружеството, в чийто Управителен съвет е член. Което може да доведе до обвинение в съучастие и прикриване на криминална дейност.

Освен всичко принцесата съвсем доброволно и съзнателно дава разрешение въпросното дружество „Институтът Ноос” да се рекламира като „ползващо се с доверието на Двореца”.

Решението на съда предизвика и негативни реакции. В официално становище по въпроса кралският двор изрази „учудване от рязката промяна в позицията на съдията”. Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргало определи призовката за Кристина като „огромно притеснение” за испанското правителство и „лоша реклама за Испания”. Прокуратурата дори обжалва решението на съда с аргумент „липса на достатъчно доказателства”.

За редовия испанец решението е възтържествуване на справедливостта. Социалните мрежи бяха залети от реакции и коментари в тази посока. Настроенията срещу кралската фамилия са в пика си.

Сега хората настояват за конкретни мерки. Най-често споменавани са две – или Кристина да се разведе с компрометирания си съпруг, или да се откаже от кралските си привилегии и претенциите за трона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase