Пхенян. Снимка: архив, Reuters
fallback

Министерството на външните работи на Северна Корея е предложило на посолствата на чужди страни в КНДР да евакуират своите граждани – както дипломатите, така и сътрудниците на разположените там организации. Това съобщи за ИТАР-ТАСС Денис Самсонов, който е пресаташе на руската дипломатическа мисия.

По думите на Самсонов властите в КНДР са обяснили предложението си с изострянето на ситуацията на Корейския полуостров.

Руското посолството засега ще продължи да работи в обичайния си режим, но ще следи развоя на събитията, каза още Самсонов.

Oще по темата

В Северна Корея работят малко повече от 20 чужди представителства, отбелязва Lenta.ru. Седем страни от ЕС имат дипломатически представителства в Пхенян: България, Германия, Швеция, Великобритания, Полша, Чехия и Румъния.

Ситуацията на Корейския полуостров се влоши поради зачестилите заплахи от страна на Пхенян срещу Сеул и Вашингтон. Напрежение предизвикаха и изстрелването на севернокорейски спътник в края на 2012 г. и ядрените изпитания през февруари. В последно време КНДР предприе редица мерки, насочени към разрив на отношенията с Южна Корея и по данни на чужди разузнавания е започнала подготовка за изпитания на балистични ракети. Междувременно Сеул и Вашингтон активизираха противоракетната отбрана в своите бази, по които КНДР може да нанесе удар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 11 години

EDVA LI DARJAVITE OT BRIKS PRAVIAT SVOIA OTDELNA BANKA KOIATO SHTE SE RAZLI4AVA NAPALNO OT FEDERALNIAT REZERV NA AMERIKA TAKA 4E AMERIKANTSITE NE GI O4AKVA NISHTO XUBAVOTAKA 4E TE SE OPITVAT DA PREDIZVIKAT TRETATA SVETOVNA VOINA ZA DA POKRIE TEXNITE INTERESI XAAAAXXAXAAA PODLI EVREISKI IZ4ADIA

97

Анонимен

преди 11 години

Не съм компетентен,но си мисля 4е, САЩ и Русия още дълго време ще имат клю4ово влияние в/у света.По важните въпроси те винаги ще са на едно мнение.

96

Анонимен

преди 11 години

XA DA GI VIDIM SEGA AMERIKANTSITE O4AKVA SE EDIN SHAX-MAT NA TEXEN TEREN

fallback