Корабът "Джон Маккейн". Снимка: Reuters

САЩ изпратиха два ескадрени миноносеца към Корейския полуостров, за да укрепят противоракетната отбрана в региона, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл заяви, че корабите "Джон Маккейн" и "Декатур", въоръжени със зенитни ракети "Иджис", ще бъдат разположени "на предварително определени позиции". Той не потвърди, че разполагането е в отговор на покачващото се напрежение със Северна Корея, а подчерта, че корабите са изпратени в района, а не конкретно към севернокорейските брегове.

Литъл не потвърди, че САЩ са увеличили военното си присъствие в региона, като заяви само, че отговорът на САЩ е "предпазлив, логичен и премерен".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери окачестви войнствената реторика на Северна Корея като "неприемлива" и подчерта, че САЩ ще защитят себе си, Южна Корея и Япония от всяка заплаха на Севера, предаде Асошиейтед прес.

На съвместна пресконференция с гостуващия южнокорейски външен министър Кери заяви пред журналисти, че количеството враждебна лексика от страна на Северна Корея през последните седмици е "изключително" и предупреди изолираната държава да не храни никакви съмнения, че САЩ ще изпълнят договорните си задължения към съюзниците в региона, пише БТА.

Още по темата

Кери направи тези забележки, след като Пхенян обяви, че ще възобнови експлоатацията на спрените през 2007 г. инсталации в ядрения център в Йонбьон, включително реактора с плутоний и завода за обогатяване на уран. И двете съоръжения могат да произвеждат гориво за направа на ядрено оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase