Пхенян е прехвърлил ракети на източното крайбрежие. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея е монтирала две от ракетите си със среден обсег на мобилни платформи и ги е скрила на източното си крайбрежие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Тя на свой ред цитира разузнавателни източници.

Съобщението не може да бъде потвърдено, но вероятно цели да подчертае опасността, която представлява Северна Корея за Япония или базите на САЩ на остров Гуам, отбелязва Ройтерс. Северна Корея заплаши да атакува базите в Гуам, ако бъде нападната от САЩ.

"В началото на тази седмица Северът е натоварил две ракети "Мусудан" на влак и ги е монтирал на подвижни платформи за изстрелване", съобщи Йонхап.

Още по темата

Министерството на отбраната на Южна Корея отказа да коментира съобщението.

Има непотвърдени медийни информации, че Северът вчера е прехвърлил ракети на източното крайбрежие, но не е ясно за какъв вид ракети става дума. Предположенията са за два вида, за които обаче се знае, че не са минали изпитания.

Едната е ракетата "Мусудан", която според Южна Корея има обсег до 3000 км, другата е т.нар. ракета KN-08, която се смята за междуконтинентална.

Министерството на отбраната на Южна Корея каза, че не вярва прехвърлената ракета да е KN-08.

През последните години КНДР бавно и неотстъпно подобряваше ракетния си потенциал. Според американски представители нейните ракети могат да поразят цели, намиращи се извън основната територия на САЩ, включително на Гуам, в Аляска и на Хаваите.

Някои неправителствени експерти са на мнение, че това са паникьорски оценки. Няма доказателства, че Северна Корея е изпробвала сложния процес на поставяне на ядрен заряд на ракета с голям обсег - нещо, което САЩ, Русия, Китай и други са постигнали преди десетилетия, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase