Пхенян. Снимка: архив, Reuters

Министерството на външните работи на Северна Корея е предложило на посолствата на чужди страни в КНДР да евакуират своите граждани – както дипломатите, така и сътрудниците на разположените там организации. Това съобщи за ИТАР-ТАСС Денис Самсонов, който е пресаташе на руската дипломатическа мисия.

По думите на Самсонов властите в КНДР са обяснили предложението си с изострянето на ситуацията на Корейския полуостров.

Руското посолството засега ще продължи да работи в обичайния си режим, но ще следи развоя на събитията, каза още Самсонов.

Още по темата

В Северна Корея работят малко повече от 20 чужди представителства, отбелязва Lenta.ru. Седем страни от ЕС имат дипломатически представителства в Пхенян: България, Германия, Швеция, Великобритания, Полша, Чехия и Румъния.

Ситуацията на Корейския полуостров се влоши поради зачестилите заплахи от страна на Пхенян срещу Сеул и Вашингтон. Напрежение предизвикаха и изстрелването на севернокорейски спътник в края на 2012 г. и ядрените изпитания през февруари. В последно време КНДР предприе редица мерки, насочени към разрив на отношенията с Южна Корея и по данни на чужди разузнавания е започнала подготовка за изпитания на балистични ракети. Междувременно Сеул и Вашингтон активизираха противоракетната отбрана в своите бази, по които КНДР може да нанесе удар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase