Русия предвижда строеж на трета и четвърта линия от газопровода "Северен поток". Снимка: архив, Reuters
fallback

"Москва подготвя нова атака в полето на газовия транзит", пише на първа страница "Независимая газета" по повод предвидения строеж на трета и четвърта линия от газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Вчера руското министерство на природните ресурси и екологията информира балтийските страни, че във връзка с проекта започва оценка на въздействието му върху околната среда, посочва вестникът.

Президентът Владимир Путин одобри и плановете да се реанимира друг газопровод за износ на продукция – "Ямал-Европа 2". Според експерти Европа няма нужда от толкова големи газови доставки и основна мишена на тези операции е Украйна - тя може да изгуби доходите от пренос на руски газ, се казва в статията.

Москва свива всяка година обема на газовия транзит през Украйна и днес "руското ръководство явно иска окончателно да реши проблема с непокорната си съседка", смята анализаторът Александър Пасечник. Путин мисли за десетилетия напред, а украинският президент Виктор Янукович няма тази възможност, изтъква той.

"Идеята да се накаже Украйна изисква чудовищни разходи и едва ли е осъществима - коментира руският бизнесмен от бранша Михаил Крутихин. - Защото на другия край на тръбата има страни, които може да бъдат снабдени с руски газ само от украинска територия - например Австрия. Тъй че "Газпром" не ще може да остави Украйна без никакъв транзит. А в решимостта да се харчат огромни пари за това пък съвсем няма никаква логика."

Според експерта само "Южен поток" ще струва на Русия 50 милиарда долара - "напълно излишни харчове", а ще са нужни "и средства от бюджета, значи от джобовете на руските данъкоплатци".

Анализаторът Юлия Войтович изтъква, че щом се задействат "Южен поток", двете нови трасета от "Северен поток" и разширяването на "Ямал-Европа", тръбопроводните мощности на "Газпром" ще нараснат на 380 милиарда кубика газ годишно. С тях компанията ще може да доставя на Европа двойно повече газ от сегашния обем.

С оглед на кризата в Европа и спадналото търсене това са нереални числа, а предстоят разходи за десетки милиарди долари, пише вестникът. Според него за Русия "би било по-изгодно да получи контрола над украинската газотранспортна система", съответно да намали инвестиционната програма на своя газов монополист. "Но кой ли в Русия няма навика да харчи с лека ръка?" - отбелязва вестник "Независимая газета", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Къци

преди 11 години

Краят на 2017 г. вече не се посочва като дата, посочи той.В момента, след прекратяването на програмата за полетите на американските совалки, единственото средство за доставка на екипажи на МКС са руските апарати Союз.Мда... едни се развиват и гледат в бъдещето, други се скапват и затягат коланите... Как се обръщат понякога нещата в живота... хаха!

6

Къци

преди 11 години

Вашингтон. Русия до края на десетилетието ще остане единствената страна, способна да доставя екипажи на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ръководителят на пилотируемите програми на Роскосмос Алексей Краснов, цитиран от Интерфакс.Ние обсъждахме тази тема на космодрума Байконур с нашите американски колеги. Те посочиха, че с оглед на скорошните бюджетните икономии най-напред ще пострада развитието на проектите с търговска цел. Те не изключват, че САЩ ще имат готовност с космически средства за доставка на екипажи до МКС по-късно от планираните срокове. Краят на 2017 г.

5

Анонимен

преди 11 години

"Путин мисли за десетилетия напред, ....."-------Тази констатация, е единственото смислено нещо в тази статия.

fallback