Снимка: Reuters, архив
fallback

Русия призова днес двете Кореи и САЩ да проявят отговорност и максимална сдържаност, след като Северна Корея обяви, че е "в състояние на война" с Юга, предаде Франс прес.

Очакваме двата лагера да проявят отговорност и максимална сдържаност, и никой да не прекрачи границата, от която няма връщане назад, заяви пред агенция Интерфакс пратеникът със специални поръчения на руското външно министерство Григорий Логвинов, оглавяващ руската делегация на шестстранните преговори.

Oще по темата

Не можем да останем безучастни към случващото се край източните ни граници, където се нагнетява напрежение и ежедневно се отправят заплахи, отбеляза дипломатът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Поддържаме постоянна връзка с партньорите си в шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма (двете Кореи, Китай, САЩ и Япония).

Всички се стремят да не допуснат положението да излезе извън политическо-дипломатическите рамки, допълни той. Дипломатически източник, цитиран от Интерфакс, похвали поведението на Вашингтон и Сеул при настоящата криза, посочва АФП.

Обстановката, разбира се, е много напрегната и опасна, но има окуражаващи елементи: реакцията на САЩ и Южна Корея засега е премерена и спокойна, отбелязва той.

Париж настоя Пхенян да се въздържа от всякакви нови провокации. Франция е много разтревожена от ситуацията на Корейския полуостров. Тя настоятелно приканва Северна Корея да се въздържа от нови провокации, да изпълнява международните си задължения в рамките на резолюциите на ООН и да се върне бързо към пътя на диалога, заяви в комюнике говорителят на външното министерство Филип Лалио.

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова днес Северна Корея да престане да си играе с огъня, оценявайки като сериозна настоящата заплаха за района, съобщи АФП. Безотговорната игра на Северна Корея с огъня трябва да престане, заяви министърът пред германския в. "Билд".

Макар картините и изявленията, идващи от Северна Корея, да ни изглеждат като от друга епоха, те представляват сериозна заплаха за мира в целия район, каза Вестервеле, признавайки, че е силно разтревожен от положението.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

Бобчо

преди 11 години

motivatori.net/index.php/topic,32.0.html

163

бонобо - продълж.

преди 11 години

..да подържа напрежението, в КНДР ще се намери кой да събори последния от династията, а в Ю.Корея ще бъдат пометени противниците на обединението. Корейците са умен, талантлив и безкрайно работлив народ. Щатите само помагат на Ким да държи властта. В С.Корея поколения са възпитани на омраза към САЩ, постоянно им е припомняно за чудовищните жертви, които дадоха през войната, а и изолацията, която янките им наложиха. Дано не стане беля! В С.Корея идеологията не е комунистическа, а "чучхе". Четете!

162

бонобо

преди 11 години

Веднаж бях писал по въпроса, но добри хора не ми пуснаха написано. С.Корея не е Ирак. Пустини няма за "Пустинна буря". Там в скалите има пробити ХИЛЯДИ километри тунели, оборудвани са командни пунктове, складове и всичко, което можеш да си помислиш. Под Пхенян има втори град. Армията им е въоръжена до зъби и безкрайно мотивирана! Между двете Кореи има неясна, но силна връзка, почиваща на силното чувство за една нация. Едно обединение ще роди свръхсилна държава.Така, че ако не е Чичо Сам ...

fallback