Снимка: архив, Reuters

Британските власти започват съдебно разследване на смъртта на руския олигарх Борис Березовски, който бе открит мъртъв в събота в имението си край Лондон, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на полицията.

Аутопсията на Березовски, резултатите от която бяха обявени в понеделник вечерта, показва, че 67-годишният противник на Кремъл вероятно е починал вследствие на обесване. Британската полиция не обяви изрично дали руският магнат се е самоубил, но каза, че не са открити доказателства за насилие и за участие на друг човек в смъртта му.

Предстои обаче да бъдат направени и други изследвания на тялото на получилия политическо убежище във Великобритания руски магнат, включително токсикологични тестове, резултатите от които ще станат известни най-рано след няколко седмици.

Целта на съдебните разследвания във Великобритания е да изяснят точните обстоятелства около нечия смърт, когато тя е насилствена или необяснена. Те се водят паралелно с полицейските разследвания, но не са предварителен етап към започването на съдебен процес, като нямат за задача да установят гражданска или наказателна отговорност.

Британската полиция не е видяла за момента нищо съмнително в смъртта на Березовски. Близки до покойния руски олигарх разказват, че в последно време той бил изпаднал в депресия и бил сериозно задлъжнял.

Въпреки това се ширят спекулации за смъртта на Березовски, който бе отявлен противник на руския президент Владимир Путин. Британската прокуратура обвини руснака Андрей Луговой за убийството на друг бивш агент на КГБ, Александър Литвиненко, с радиоактивно вещество в Лондон през 2006 г. Литвиненко бе приятел с Березовски и също живееше в изгнание в британската столица.

Покойният магнат бе "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

Изпадналият в немилост руски магнат обаче поискал прошка от президента в писмо, което изпратил малко преди смъртта си, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase