fallback

Общ преглед
Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио днес официално беше интронизиран за глава на Римокатолическата църква. По данни на Ватикана до 200 000 души са присъствали на церемонията. Преди това световните агенции прогнозираха, че могат да дойдат до 1,5 милиона души.

Папа Франциск пристигна с джип на площад "Свети Петър" пред едноименната базилика във Ватикана, където се проведе церемонията по неговата интронизация.

Облечен в семпло бяло расо и усмихнат, папата приветстваше множеството, което го аплодираше. Папата вдигна палец към тълпата - жест, който се очертава да стане типичен за него, след като по този начин той приветства и журналистите в събота, дошли да се срещнат за първи път с него.

Франциск успя да целуне и няколко бебета, които му бяха подадени и дори настоя да слезе от папамобила, за да погали лицето на инвалид, докаран на площада с носилка. Хиляди хора още от 5 ч. сутринта се стекоха на площад "Свети Петър". Мнозина развяваваха аржентинското национално знаме.

В началото на самата церемония един от кардиналите заяви според традицията на интронизацията: "Добрият пастир натовари Петър с мисията да храни агнетата и овцете си, днес Вие го наследявате като лидер на тази църква".

След това папа Франциск получи папските атрибути: палиум - бяла вълнена лента с избродирани шест разпятия, и сребърен "пръстен на рибаря", какъвто се изработва за всеки папа. Те му бяха връчени от двама кардинали - френския Жан-Луи Торан и италианския Анджело Содано.

Церемонията започна в 9,50 ч. местно време. Преди това папата влезе в базиликата "Свети Петър", за да се поклони и помоли на гроба на светеца. Франциск положи клетва, че ще служи на църквата пред група кардинали, след което произнесе първата проповед като глава на Римокатолическата църква.

Папата отправи силни призиви за закрила на най-уязвимите хора на земята и прикани духовниците да не се страхуват да проявяват обич и съчувствие.

Той припомни, че истинската власт на главата на Римокатолическата църква произтича от смирената и конкретна служба. Франциск заяви, че папата трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите. Не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието, подчерта папата.

Главата на Римокатолическата църква отправи силен призив за опазването на околната среда. "Трябва да уважаваме всяко божие създание и да опазваме околната среда, в която живеем", каза папа Франциск.

"Това означава да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място", заяви Франциск, цитиран от Ройтерс.

На политическите, социалните и икономическите лидери папата каза, че "не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света".

"Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има Ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената", каза папата.

"Призванието да закриляме се отнася не само за нас, християните, то има чисто човешко измерение и се отнася за целия свят", заяви Франциск.

Мерките за сигурност по време на интронизацията бяха поети от италианските власти. 3000 хиляди полицаи и снайперисти се грижеха за безопасността. В небето над Рим кръжаха полицейски хеликоптери, забранено беше прелитането на самолети, а патрулни катери сновяха из река Тибър.

Церемонията по интронизирането на папата продължи два часа. През 2005 г. интронизацията на Бенедикт Шестнайсети продължи три часа. На днешната церемония присъстваха представители на 33 християнски църкви и делегации на 132 държави и международни организации.

Сред тях бе българският президент Росен Плевнелиев. Папата ще приеме църковните делегации утре във Ватикана, а днес ще се срещне с правителствените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

e

преди 11 години

По стар герберски Обичай,Росен не е забравил да вземе Маргарина да се подмаже на "божия наместник". Гранд-Пубер Show".Единия си прави,че му вярват,пак другия му подръжава. Обаче приза за най-добър усвоител на Ексурзионни държавни субсидии по "предназначение",си е на Росенчо.

31

il_cho

преди 11 години

Гнусни долни еретици! Това сте католиците! Няма да успеете да затриете православието! По Босфор Тв тази вечер започнаха с репортаж как католиците управлявали света! По национална телевизия, първа новина... в православна държава! Православната вяра все още е много силна, въпреки опитите на комунистическия режим да я отслаби през последните десетилетия!

30

Анонимен

преди 11 години

Абе кой се страхува от доброто, гнило нещо има тука.

fallback