Военното гробище „Арлингтън“ в САЩ е осеяно с гробове на загинали войници Снимка: Reuters
fallback

Десет години след инвазията в Ирак този непопулярен конфликт служи като възпиращо средство американските власти, които днес са разубедени да се ангажират военно в Сирия, за да спрат гражданската война, или пък в Иран, за да спрат иранската ядрена програма, отбелязва БТА.

Операция "Шок и ужас" в Ирак, разбира се, позволи на САЩ да свалят от власт Саддам Хюсеин. Но тя също така отне живота на 4500 американски военни, коства на САЩ около 1 трилион долара и разкри пределите на американската военна мощ и на способността на Вашингтон да налага демокрация в Близкия изток, подчертават анализатори. 112 хиляди цивилни иракчани също откриха смъртта си в боевете и терористичните атаки, започнали през 2003 година.

"САЩ, които дори не се запитаха дали една истинска демокрация може да оцелее или да се задържи трайно в Близкия изток, не извлякоха никаква стратегическа полза от войната в Ирак", казва Рамзи Мардини от Института за стратегически изследвания на Ирак, базиран в Бейрут.

Oще по темата
Така че в периода революциите от Арабската пролет - по-специално на най-драматичната от тях - тази в Сирия, взимащите решения във Вашингтон, се опитват на всяка цена да не повтарят катастрофалните грешки, довели до американо-британската интервенция в Ирак през март 2003 г.

"Иракският опит научи САЩ да внимават за всяка погрешна стъпка", казва Стивън Хайдеман, съветник по Близкия изток в мозъчния тръст Институт за мира на САЩ (USIP).

Според бившия заместник-министър на отбраната Пол Уолфовиц "е напълно логично, че администрацията на Обама не иска да прави нищо, което може да я доведе до повторение на инвазията в Ирак".

"И никой не води кампания за това", написа неотдавна във в ."Уолстрийт джърнъл" неоконсерваторът Уолфовиц, който беше пламенен поддръжник на войната срещу Саддам Хюсеин.

Едно десетилетие по-късно САЩ отново са изправени пред диктатор - сирийския президент Башар Асад, обвиняван на свой ред, че трупа химически оръжия, че е подкрепян от групировки, които Вашингтон определя като "терористични", като например Хизбула, и че избива собствения си народ.

Но след две години на конфликт, отнел живота на над 70 000 души в Сирия, дори най-войнствените духове в САЩ се въздържат да призовават на висок глас за директно въоръжаване на сирийските бунтовници, а камо ли за зона, забранена за полети.

Президентът Барак Обама отказва да предостави оръжия на противниците на режима в Дамаск и се придържа към невоенна помощ, въпреки че американците вече оказват на бунта пряка помощ на място в храни и медикаменти.

Американското правителство все пак беше разделено по въпроса през лятото на 2012 г. Тогавашните държавен секретар Хилари Клинтън и шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс пледираха напразно пред Белия дом за въоръжаване на бунтовниците.

Същото е в сила и за Иран. Въпреки безизходицата досега в международните преговори за иранската ядрена програма, администрацията на Обама направи всичко възможно, за да избегне военните действия и заложи на двойния подход, съчетаващ икономическите санкции с дипломатическите преговори с Техеран.

Външната политика на президента Обама си остава белязана от изтеглянето от Ирак през 2011 г. и от това в Афганистан, предвидено за края на 2014 г.

За Мали Вашингтон отказва да стъпи в пустинята и се задоволява да оказва сам логистична подкрепа на френската армия. САЩ бяха също така доволни, че не са на предната линия и в Либия през 2011 г., въпреки че де факто дадоха основен принос в операцията на НАТО за сваляне на режима на Муамар Кадафи.

"Трябва да внимаваме, за да не се озовем прибързано в ситуации, които не разбираме и които крият много, ама много неочаквани последици", предупреди Кристофър Хил, посланик на САЩ в Ирак от 2009 г. до 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Сашето

преди 11 години

Равносметката е такава:По-силният винаги прави това което си иска,до момента когато дойде някой по-силен от него.

112

anonimen

преди 11 години

do az 111 az kato 4eta teb mi se struva 4e si gei amerikanski

111

do 106

преди 11 години

Sbarkal si bratov4ed koi sa silite na mraka.Zaslepi li sa te i ne vijda6 ni6to takiva kato teb mnoogo.Zabludeni ovce

fallback