fallback

Резултатите от италианските парламентарни избори, пораждащи опасност от неуправляемост на една от най-големите икономики в света, са водеща тема и за западните издания.

Италия е застрашена от политическа блокада след изборите, посочва в. "Фигаро". На вота италианците изразиха недоволството си от традиционните партии, но така и не излъчиха мнозинство в парламента. Победата на Бепе Грило, класирал се на трето място и на Силвио Берлускони, класирал се на второ място, бележат удар по Европа и показват, че италианците са избрали да гласуват срещу еврото, ЕС, Меркел и Германия, посочва "Фигаро" предвид факта, че и Грило, и Берлускони по свой начин заявиха, че отхвърлят Европа.

Oще по темата

Френският вестник се спира и на движението на Бепе Грило и посочва, че сега благодарение на него в италианския парламент ще се озоват учители, лекари, медицински сестри, графични дизайнери, които нямат никакъв опит в политиката и вече бяха критикувани за това. Но всъщност италианските политици треперят, защото Грило обеща да измете старата партийна система и да сложи край на злоупотребите на ръководната каста. Той се зарече да осъди онези, които са забогатели на гърба на италианците.

Грило кара и еврозоната да трепери, защото обещава на италианците минимални заплати от 1000 евро и референдум за връщането на лирата. Той се зарича да намали драстично и заплатите на депутатите и да ореже привилегиите, на които се радва италианската политическа класа. Пример, че Грило може да осъществи намеренията си, е кметът на Парма Федерико Пицароти, излъчен от неговото движение. За една година на власт този бивш банков компютърджия е постигнал икономии за 250 000 евро, след като е лишил чиновниците от служебни автомобили.

Единственият победител от изборите, определяният за популист Грило се зарича да изпълни всичките си изборни обещания и критикува зрелищното връщане в политиката на Берлускони, отбелязва в. "Монд". Лидерът на "Движение 5 звезди" вече предупреди с много остри думи, че "предаването на Италия в ръцете на Берлускони за шест месеца или за една година ще бъде престъпление срещу цялата ни галактика", допълва вестникът.

На парламентарните избори в Италия италианците отхвърлиха първо политическата класа, а после и Европа, но се озоваха в по-крехка ситуация от когато и да е било, пише в. "Либерасион". Лидерът на левоцентристите Берсани е определен пък от вестника като въплъщение на лишеното от блясък благоразумие.

Берлускони съживи политическата си кариера в хаотичните парламентарни италиански избори, посочва американският в. "Вашингтон пост". Изданието определя постижението на бившия премиер, известен и като плейбой, като шокиращо завръщане в политиката. Резултатът от изборите, избирателната активност на които беше най-ниската от Втората световна война насам, създават впечатляващата възможност страната да се озове идната седмица без правителство и без папа, допълва ежедневникът.

Бепе Грило и неговото движение написаха историята на успеха на тези парламентарни избори, отбелязва британският в. "Гардиън". Вотът произведе нестабилен парламент, който може да предизвика отново бъркотия в еврозоната, допълва изданието.

След изборите Италия е изправена пред опасността от месеци на политическа несигурност, която може да възпламени еврозоната, защото програмата за икономии, целяща да спаси от фалита третата икономика в еврозоната, може сега да бъде поставена под въпрос, отбелязва в. "Индипендънт".

Италия е изправена пред опасността от нови избори, посочва кратко в. "Файненшъл таймс".

В статия, озаглавена "Опасна смесица", сп. "Икономист" припомня най-смущаващите обещания на политическите сили, успели да влязат в парламента. Сред тях е обещанието на Берлускони да върне данъците, платени от италианците или обещанието на Грило да се противопостави на облекчаване на изискванията за получаване на италианско гражданство за родените в Италия деца на имигранти.

Според в. "Дейли телеграф" на изборите италианците са подкрепили ясно партии, отхвърлящи политиката на икономии с цел оздравяване на италианската икономика. Това излага на риск цялата стратегия на еврозоната за справяне с кризата. Тази стратегия залага именно на мерките за икономии. Но сега Италия май ще бъде неспособна да сформира правителство, което да продължи наложените от Европа реформи и икономии с цел икономическо оздравяване, отбелязва изданието.

Изборите в Италия отправиха ясно послание - не на икономиите, посочва също и в. "Ню Йорк таймс". Сега левоцентристите или десноцентристите трябва да сформират широка коалиция, която да извършва нови реформи и да промени изборния закон, но това ще бъде много трудно, подчертава изданието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 11 години

ТОЧНО КАТО ПРИ НАС!!!!!

47

омг

преди 11 години

Аз съм за коренна промяна на българската конституция и налагане на СКАНДИНАВСКАТА СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ. Ама тази социална демокрация знаеш ли с какви високи данъци се поддържа, а тук никой не иска да плаща такива и все гледа да заобиколи закона. Така че, мечтай си, поне това е безплатно.

46

емо

преди 11 години

сащ и германия ,страните които създадоха кризата.за тях няма финансови стабилности и прочие простотии.затова не само италианците авсички трябва да скочат срещу обама и меркел като главните слуги и изпълнители на ционизма и империализма

fallback