Млад белгиец наркоман е починал в резултат на полицейско насилие. Снимка: архив, Reuters

Белгийската общественост бе скандализирана от документален филм, показал как млад мъж е загинал в полицейски участък, където бил задържан заради това, че бил под въздействието на наркотици.

Фламандската телевизия Ве Ер Те излъчи 50-минутна възстановка на събития отпреди три години, когато Йонатан Якоб (26 г.) бива задържан в Антверпен, тъй като полицаите, срещнали го насред улицата, решили, че е съмнителен. Младежът потривал нервно ръце в дънките си и това привлякло погледа на патрула.

След като бил въведен в полицейския фургон, мъжът получил пристъп и се съблякъл чисто гол. Той бил под въздействието на амфетамини.

В полицейския участък, откъдето във филма са показани документални записи, задържаният бива поставен в килия от два квадратни метра. Вижда се как той отчаяно буйства и се моли със сключени пред лицето си ръце да бъде освободен. Полицаите викат подкрепление от шестима служители на отряд за бързо реагиране, за да усмирят арестанта.

Пристигналият на мястото тежковъоръжен специален отряд отваря рязко вратата на килията, изстрелва сигнална ракета, за да дезориентира задържания, след което той е затиснат с щит и върху него лягат шестимата полицаи.

Специалните части успяват да вържат ръцете на арестанта зад гърба и така, затиснат от шест тела, той остава в продължение на 10 минути, преди да се появи лекар, който да му постави успокоителна инжекция по нареждане на съдия.

Вероятно полицаите приемат агонията от задушаването на младежа за съпротива. Пристигналият лекар само установява, че арестантът вече не диша и няма пулс.

"Това не се случва в Сирия или в Русия", пише по този повод вестник "Дерниер йор". Изданието отбелязва думите на бивш съдия, интервюиран във фирма, че младежът е трябвало да бъде въдворен в психиатрична клиника заради зависимостта си от наркотиците и в случая е била изпълнявана заповед. Психолог, застанал пред камерите, спори, че заповедите са само за време на война. Агенция "Белга" уточнява, че след излъчването на филма полицейските синдикати са поискали парламентарно разследване, макар да съзнават, че последиците за техните колеги ще бъдат тежки, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase