Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ искат да създадат азиатско-тихоокеанска версия на НАТО, за да запазят своята хегемония, каза днес висш китайски военен, цитиран от Франс прес.

Генерал-лейтенант Цзин Цзянфън заяви това в кулоарите на международната конференция по въпросите на сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, на която по-рано през деня шефът на Пентагона Лойд Остин подчерта, че сигурността на Съединените щати минава през сигурността на Азия.

Азиатско-тихоокеанският регион "остава наш приоритет", даде да се разбере американският министър на отбраната и приветства "нова ера за сигурност" там.

В отговор Цзин, високопоставен представител на китайската Централна военна комисия, каза, че Индо-тихоокеанската стратегия на САЩ има за цел "да посее разделение, да предизвика конфронтация и да подкопае стабилността", предаде Ройтерс.

Тази стратегия "обслужва само егоистичните геополитически интереси на Съединените щати и противоречи на историческите тенденции и на общия стремеж на страните от региона за мир, развитие и взаимноизгодно сътрудничество", аргументира се той.

Тези коментари бяха направени след вчерашната среща в Сингапур между министрите на отбраната на САЩ и Китай, Лойд Остин и Дун Цзюн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase