Снимка: архив, Reuters

България напуска съвместния гръцко-българско-руски проект за изграждане на трансбалкански тръбопровод и не желае да плаща неустойки. Решението е изпратено за разглеждане в парламента. За Русия обаче петролопроводът е крайно важен като алтернатива на турските проливи, отбелязва руското списание "Експерт".

Босфор и Дарданелите "отдавна бяха главоболие за Русия", исторически са били важна част от руската външнополитическа стратегия, а напоследък отново представляват проблем, защото руските танкери твърде дълго чакат да минат през тях. Турция обяснява, че проливите са претоварени, и предлага на руските петролни компании да се включат в развитието на друг тръбопровод - Самсун-Джейхан. Този проект обаче предвижда турски контрол и
високи такси - към 30 долара за един тон петрол, а превозът през проливите е 6-7 пъти по-евтин, пише изданието.

"Колкото до Гърция, гръцко-турските отношения по традиция напомнят студена война" - "на фона на нарастващите реваншистки отношения в Турция е напълно разбираемо желанието на гърците да се отърват от зависимостта", каквато е транзитът през турска територия, се казва в статията.

"Неслучайно при предишни опити на българите да саботират проекта гръцки официални лица правеха изявления, че е крайно наложително проектът да бъде доведен докрай", посочва "Експерт".

Българите обаче май нямат нужда от този проект. Защото източните райони от страната, където би минало трасето, са туристическа зона от общоевропейски мащаб. Годишният оборот на местната туристическа индустрия според оценки е 3 милиарда долара. Голям принос към местната икономика дава и търговията с недвижими имоти в курортни райони.
Българите се страхуват, че петролопроводът ще намали туристическата привлекателност на тези земи и ще срине цените на недвижимите имоти. Нещо повече, в днешна България - членка на ЕС и на НАТО, опасения буди и
"прекомерната зависимост" от руски доставки, изтъква списанието.

Но договорът вече е подписан и ако българите го нарушат, това може да им коства голяма неустойка - споменават се суми до 1 милиард долара. Без да споменаваме, че ще трябва да обезщетят руските и гръцките участници в проекта за направените вече разходи, завършва "Експерт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase