Снимка: Reuters
fallback

Бившият премиер Милош Земан ще бъде новият президент на Чехия. Въз основа на преброаяване на 94 на сто от гласовете левият политик побеждава на втория тур в събота с 55,7% конкурента си от либералната консервативна партия - министъра на външните работи Карел Шварценберг, който има 44,3%, предава Ройтерс.

Дебатът преди вота се определяше от една тема: експулсирането на германците след Втората световна война. При това Земан не се сдържа да не отвърне на удари под кръста: след като Шварценберг обяви, че изгонването е грубо нарушение на правата на човека, той бе атакуван от Земан и настоящия президент Вацлав Клаус. Той не бил подходящ за най-високия пост в държавата, твърдяха те.

И бащата на Шварценберг, заедно със семейството му, през 1948 г. е трябвало да напусне страната в посока Австрия. При това семейството от Бохемия всъщност е било патриотично настроено - нацистите са иззели неговото имущество. Заради прочешкото си настроение семейство Шварценберг не е било експулсирано след края на войната с други судетски германци. То е трябвало да напусне страната по-късно заради антисоциалистическото си отношение.

За първи път новият президент на Чехия се избира от всички граждани на страната с всеобщо гласуване. Според закона за избор на президент за избирането на държавен глава в Чехия се гласува в два дни - петък и събота. Досега президентът се избираше на заседание на двете камари на парламента. Така бяха избрани Вацлав Хавел (1993-2003) и Вацлав Клаус през 2003 година.

Както 68-годишният Земан, така и 75-годишният Шварценберг са определяни като ясно изразени проевропейски политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

проевропейски?

преди 11 години

Значи бившият комунист Земан не е осъдил етническото прочистване на 15 млн.етнически германци от Европа? Инересно е изказването му,че мюсулманите вярващи в Коран били антисемити и расистки нацисти(уикипедия).Нима е възможно президент даже да не знае,че арабите например са семити,как ще бъдат тогава антисемити?И когато говори за расизъм и изолира само мюсулманството,остава въпроса-на каква кауза ще служи.

57

Ъц

преди 11 години

Не бъркайте Чешкото Ляво с нашите леви Леваци!

56

Чужденец

преди 11 години

#48, а кое е вечната истина, комунизма ли? Т.е. вземайте от богатите и давайте на бедните... щото всички хора са еднакви, и тези дето са мързеливи и ***, и тези дето са умни и си скъсват г*за от бачкане... всичи те трябва да получават по равно и да имат еднакво... БАСИ!!! Не мога да повярвам!!!Ей хора, докато в България има мислещи по ТОЗИ начин - ХАК ВИ Е!(добре поне, че аз отидох да живея при "гадния" капитализъм)

fallback