Пред парламента протестират срещу законопроект за забрана пропагандата на хомосексуализма. Снимка: Reuters

Близо 20 души бяха задържани пред сградата на Държавната Дума на Русия в Москва след сблъсъци между хора, които декларират своята принадлежност към православната вяра, и активисти на движението за защита правата на сексуалните малцинства. Последните протестират срещу законопроект за забрана на пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетни, който се гледа в парламента на първо четене и който предвижда глоба до 500 000 рубли.

Би Би Си съобщи, че пред парламента са се събрали около 15 активисти на движението за защита правата на сексуалните малцинства, които протестират срещу закона, и около 20 техни противници.

Поддръжниците на законопроекта скандираха „Москва не е Содом“, на което опонентите им отговаряха с „Москва не е Иран“.

Петнайсетина минути след началото на протеста полицията започна да задържа активисти на движението за защита правата на сексуалните малцинства. От полицията съобщиха за 10 задържани, а участниците в акцията говорят за 30 задържани.

През последните два месеца парламентът два пъти пренасрочи гледането на законопроекта, но в определените за това дни пред сградата се проведоха акции на движението за защита правата на сексуалните малцинства и техни привърженици, на които събралите се целуваха. Всяка от тези акции беше съпроводена от появата на религиозни активисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase