В Алжир ислямисти са взели британци, норвежци и японци за заложници. Снимка: архив, Reuters
fallback

Ислямистки бойци са атакували тази сутрин обект на компания "Бритиш петролиъм" (Би Пи) в Югоизточен Алжир и са взели за заложници няколко чуждестранни служители - британци, норвежци и японци, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

При нападението в района на Ин Аменас, на около 100 км от либийската граница, е убит един и са ранени седем души, двама от които чужденци, съобщи алжирската информационна агенция АПС, цитирана от АФП.

Нападението и отвличането на заложниците е дело от бойци на Ал Кайда, дошли от Северно Мали, заяви пред френската агенция един от бойците. Информациите на различните източници се различават.

Похитени са един французин и четирима японци, каза за АФП алжирският депутат Махмуд Гемама. Според Асошиейтед прес, която се позовава на висш алжирски представител по сигурността, ислямистите са похитили най-малко осем чужденци – британци, норвежци и японци.

Цитирайки местен източник, Ройтерс съобщава, че при нападението е убит френски гражданин. По-рано местни и дипломатически източници обявиха, че ислямисти са пленили петима японци и един французин. Алжирската телевизия "Еннахар" съобщи за убит агент на службите за сигурност, но не посочи каква е националността му.

Алжирски сили са открили и обкръжили похитителите и преговарят за освобождаване на заложниците, посочва АП, позовавайки се на източник от службите за сигурност.
Британските власти са информирани за случилото се и са в контакт с местните власти, каза говорител на британското външно министерство.

Японското външно министерство съобщи, че събира информация за ситуацията. От френското външно министерство също казаха, че за момента не могат да коментират и проверяват сведенията.

Атакуваното газовото находище се експлоатира от Би Пи заедно с норвежката компания "Статойл" и алжирската петролна компания "Сонатрак". Японската компания Джей Джи Си Корпорейшън обслужва обекта.

Би Пи потвърди, че е имало "инцидент със сигурността" в газовото й находище в Ин Аменас. От "Статойл" също потвърдиха нападението, уточнявайки, че на обекта работят 20 служители на фирмата.

Алжир разреши на Франция да използва въздушното му пространство при военната интервенция срещу ислямистките бунтовници в Мали, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Пешо

преди 11 години

Този човекоподобния от снимката иска да ни върне със 100години назад и да ни натрапи техния начин на живот.Хора бдете.Врагът не спи.Жалкото,че и между нас вече има такива ***.Отваряйте си добре очите.

3

талибан

преди 11 години

не разбрах отвлечените дали са православни или католици.хубаво ще е ако са православни.

2

Анонимен

преди 11 години

Айде, стига лъжи

fallback