Български шахматист бе обвинен в измама на турнир в Задар. Снимка: архив, Булфото

На международен турнир по шахмат в хърватския град Задар избухна скандал с българския участник Борислав Иванов. Останалите състезатели се усъмнили в изключителната му игра, като според тях той извършвал измама – приемал електронни сигнали, които му подсказвали какъв да е следващият му ход, пише на сайта си хърватският вестник „Ютарни лист“.

За участие в турнира се регистрирали 36 шахматисти, от които 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един шахматист без звание – българинът Иванов. Според рейтинга той би трябвало да бъде в ролята на пушечно месо за колегите си с по-добри позиции, но започнал да жъне една след друга победи. Победил тримата хърватски гросмайстори Боян Кураиц, Роберт Зелчич и Зденко Кожул.

„Преди осмия кръг от турнира бяхме сезирани за съмнения относно играта на Иванов. След мача му с Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, каза Станислав Мароя, председател на шахматния съюз в Задарска област.

Иванов е на 25 години, по професия е програмист. Всички са го гледали втренчено, но по време на партията той не е проявил никакви признаци за нещо, което би могло да събуди съмнения. Никаква слушалка или нещо подобно, а той прави един след друг удивителни ходове и остава в борбата за първото място, макар и с най-лош рейтинг на турнира.

Заговори се, че в отделно помещение Иванов е бил съблечен гол, за да бъде проверен из основи.

„Това са приказки, какво ти събличане! Иванов по своя воля си свали тениската, ние му изпразнихме джобовете, взехме химикалката, с която си записваше ходовете и с това приключи всичко. Бих искал тези, които се съмняват, друг път да бъдат по-убедителни и да представят твърди доказателства, за да избегнем такива неудобни случаи. Лично аз се извиних на Иванов, който не прие случилото се трагично“, каза Мароя.

В победния си поход Иванов наниза много спечелени партии, но в предпоследния кръг изгуби от Предоевич. В последния кръг обаче победи гросмайстор Иван Шарич.

Хърватският гросмайстор Златко Кларич обаче е почти напълно сигурен, че Иванов е най-обикновен шахматен измамник и вече е бил обвиняван за измами на турнири в България и Сърбия.

„Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир – цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода „компютърно“, а това е невъзможно за един човек“, каза Кларич. „Човешкият мозък не е създаден за съвършена игра“, смее се шахматистът.

„Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации“, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase