Университетът Харвард в САЩ. Снимка: архив, Reuters

Преди седмица влиятелното списание "Форбс" публикува списъка на 70-те най-влиятелни личности на света.

Проверка на биографиите на хора в този списък показа, че повечето от тях са се обучавали основно в 11 университета, които по този начин си спечелват прозвището "фабрики за влиятелни личности", пише в."Фигаро".

Сред тези "фабрики" доминират американските университети. В списъка Русия, Китай и Великобритания са отсрамени с по един университет. Университетa Харвард /САЩ/ са завършили кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, съотнователят на Майкрософт Бил Гейтс и председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Станфордският университет /САЩ/ е "произвел" влиятелните основатели на Google Сергей Брин и Лари Пейдж, индийския енергиен магнат Мукеш Амбани и Рийд Хофман, основателя на социалната мрежа LinkedIn.

През Оксфордския университет /Великобритания/ пък са преминали бившият американски президент Бил Клинтън, британският премиер Дейвид Камерън, индийският му колега Манмохан Сингх, медийният магнат Рупър Мърдок.

Масачузетският технологичен институт /САЩ/ е "приютил" за известно време председателя на УФР Бен Бърнанке, израелския премиер Бенямин Нетаняху и управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

В Пекинския университет Цинхуа са учили представителите на новото поколение китайски лидери и финансисти, сред които новият лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин, Лоу Цзивей, президентът на китайската Инвестиционна корпорация и бивш заместник министър на финансите, както и управителят на Китайската централна банка Чжоу Сяочуан. 

Фабриката за влиятелни лидери включва и Колумбийският университет в Ню Йорк /САЩ/, в който са учили американският президент Барак Обама и американският инвеститор, финансист и филантроп Уорън Бъфет.

Възпитаници на университета Дюк /САЩ/ са настоящият шеф на Apple Тимъти Кук и американският финансист Уилям "Бил" Грос. Университетът в Санкт Петербург /Русия/ е "произвел" руските лидери Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

В Калифорнийския университет в Лос Анджелис /САЩ/ е учил американският финансист Лорънс "Лари" Финк. В Университета на Пенсилвания /САЩ/ е учил милиардерът Елон Мъск, основател на компанията за частни космически полети Спейс Екс. 

В Йейлският университет /САЩ/ е карал едно от висшите си образования настоящият италиански премиер Марио Монти. Едно от висшите си образования там е получил и Бил Клинтън. Някои от най-влиятелните личности според сп. "Форбс" са обиколили повече от една от гореспоменатите "фабрики за влиятелни персони".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase