Снимка: БГНЕС

Джулиан Асанж е "свободен" и е излязъл от строго охранявания лондонски затвор, където беше държан в продължение на пет години, съобщиха от неговата организация Wikileaks, след като постигна споразумение с прокуратурата в САЩ.

Според съдебни документи, Асанж се е съгласил да се признае за виновен пред американски съд за разкриване на военни тайни в замяна на свободата си, с което ще сложи край на дългогодишната си съдебна драма.

Асанж, който беше задържан във Великобритания, ще се признае за виновен в един-единствен случай на заговор за получаване и разпространяване на информация за националната отбрана, се посочва в документа, подаден в съда на Северните Мариански острови, американска територия в Тихия океан.

Очаква се Асанж да бъде осъден на 62 месеца затвор, като му бъдат зачетени петте години, които е излежал в затвора във Великобритания. Това означава, че той може да се върне в родната си Австралия.

Издателят, който сега е на 52 години, беше издирван от Вашингтон за публикуването на стотици хиляди секретни американски документи от 2010 г. насам като ръководител на разобличителния уебсайт WikiLeaks.

По време на изпитанията си Асанж се превърна в герой за борците за свобода на словото по света и в злодей за онези, които смятаха, че с разкриването на тайните си е застрашил националната сигурност и разузнавателните източници на САЩ.

Американските власти искаха да изправят Асанж пред съда за разкриване на американски военни тайни за войните в Ирак и Афганистан.

Това споразумение за признаване на вина вероятно ще сложи край на близо 14-годишната съдебна драма на Асанж.

Споразумението за признаване на вина не беше съвсем неочаквано. Президентът Джо Байдън беше подложен на нарастващ натиск да прекрати дългогодишното дело срещу Асанж.

През февруари правителството на Австралия отправи официално искане в този смисъл и Байдън заяви, че ще го разгледа, което породи надежди сред поддръжниците на Асанж, че изпитанието му може да приключи.

Съпругата на Джулиан Асанж Стела благодари на активистите за подкрепата, която са оказали, след като основателят на WikiLeaks беше освободен след пет години в британски арест.

"Джулиан е свободен!!!!", написа тя в X след потвърждението, че е напуснал строго охранявания затвор Белмарш в югоизточен Лондон.

"Думите не могат да изразят огромната ни благодарност" към всички, които подкрепиха глобалния натиск за освобождаването му, добави тя.

Стела Асанж се запозна с австралийския издател, докато той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха свалени.

Но в изявлението на Уикилийкс се казва: "Джулиан Асанж е свободен. Той напусна затвора с максимална степен на сигурност Белмарш сутринта на 24 юни, след като прекара там 1901 дни.

"Върховният съд в Лондон го освободи под гаранция и следобед той беше освободен на летище Станстед, където се качи на самолет и отпътува от Великобритания."

Групата за свобода на медиите заяви, че продължителната кампания от страна на обикновените поддръжници, политическите лидери и Организацията на обединените нации е "създала условия за дълъг период на преговори с Министерството на правосъдието на САЩ", което е довело до споразумение.

Организацията заяви, че сделката "все още не е официално финализирана".

Първоначално Асандж беше задържан за пропускане на възможността за освобождаване под гаранция във връзка с шведското дело и беше държан в ареста, докато искането на САЩ за екстрадиция минаваше през съда.

Сега той ще се събере отново със съпругата си, за която се е оженил на церемония в затвора, и с двете им малки деца, допълни тя.

WikiLeaks публикува новаторски истории за корупция в държавната администрация и нарушения на човешките права, като държи отговорни властимащите за техните действия", се казва в изявлението.

"Като главен редактор Джулиан плати жестоко за тези принципи и за правото на хората да знаят.

"Когато той се завръща в Австралия, ние благодарим на всички, които застанаха до нас, бориха се за нас и останаха напълно отдадени в борбата за неговата свобода. Свободата на Джулиан е нашата свобода."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase