$100 млн. долара са похарчени за утвърждаване на култа към личността на Ким Чен Ир. Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Корея е изправена пред сериозни финансови проблеми, след като се оказа, че е похарчила 100 милиона долара през изминалата година, за да изгради култ към личността на покойния лидер Ким Чен Ир, починал през декември 2011 г., пише в. "Дейли телеграф".

Изданието се позовава на южнокорейски вестници. Според тях властите в Пхенян са похарчили 10 милиона за огромна статуя на Ким в столицата, открита през април. Седем подобни паметника за обща сума от 50 милиона евро са били издигнати из цялата страна.

Oще по темата

Пхенян е похарчил също 25 милиона долара за изграждането на 3200 по-скромни монумента с изписано върху тях име на покойния лидер на кръстовища из страната.

Новият севернокорейски лидер Ким Чен Ун е поискал от висши партийни чиновници да съберат средства за тази кампания, както и за обновяването на мавзолея в Пхенян, където е положено тялото на баща му.

Севернокорейци, работещи зад граница, са били призовани да платят всеки от тях по 150 долара за кампанията. Пхенян е взел суми на заем срещу 40-процентна лихва от руски и азиатски банки. С тези пари Северна Корея можеше да си купи 380 000 тона царевица.

Доклад на ООН, публикуван по-рано тази година, показваше, че около две трети от 24-милионното севернокорейско население страда от хроничен недостиг на храна, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Стар циганин

преди 11 години

Аз сем карам "Мерцедеса" в Германия и Вашата политика мен не интересува! а Вие колко искате викайте КПСС-БКП, и мислите, че от това ще живеете похубаво! ЧЕСТИТО

70

Анонимен

преди 11 години

По ленински прями, по "македонски" кухи....

69

..

преди 11 години

Добре че се оттървахме от този комунизъм...аман от харчене на нашите пари за статуи, паметници и чинии по върховете на планините за възвеличаване на шайка продажници, които слушат само радио Москва.

fallback