Снимка: БГНЕС

Ветерани от Втората световна война от Съединените щати, Великобритания и Канада са в Нормандия тази седмица, за да отбележат 80 години от десанта в "Деня на Д", който помогна за поражението на Хитлер.

Малко са свидетелите, които си спомнят съюзническото нападение. Асошиейтед прес разговаря с ветерани за тяхната роля в освобождаването на Европа от нацистите и какви послания имат за по-младите поколения.

"Благодаря ви момчета. Благодаря ти."

Седнал в инвалидна количка пред гробовете на загинали другари на американското гробище в Нормандия, ветеранът от "Деня Д" Джейк Ларсън искаше да им каже на глас, че те са героите, дали живота си за освобождението на Франция и Европа от нацистка Германия - не той.

101-годишният американец е най-известен в социалните медии под името "Папа Джейк%. Той има повече от 800 000 последователи в TikTok.

Ларсън казва "Аз съм "тук". Казвам, че съм тук, за да ви кажа, че не съм герой. Това са онези момчета там, които дадоха живота си, за да мога да се справя%

Ларсън обича да се описва като "най-щастливият човек на света".

"Как е възможно да премина през пет битки, плюс кацане на Омаха Бийч, без да получа драскотина? Кажете, че има Бог. Бог просто ме защити."

Роден в Оватона, Минесота, Ларсън се записва в Националната гвардия през 1938 г., като лъже за възрастта си, тъй като е само на 15.

През 1941 г. неговата гвардейска част е прехвърлена на федерална служба и той официално се присъединява към армията. През януари 1942 г. той е изпратен в чужбина и е разположен в Северна Ирландия. След това става оперативен сержант и събира книгите за планиране на операция Overlord.

Той се приземява на Омаха Бийч през 1944 г., където бяга под картечен огън и достига до скалите, без да бъде ранен.

"Късметлия съм, че съм жив, повече от късметлия. Бях планирал "Денят Д". И всички останали, които бяха там с мен, ги няма", казва Ларсън, който сега живее в Лафайет, Калифорния.

103-годишният Флойд Блеър е служил като пилот на изтребител в армейския въздушен корпус. На 6 юни 1944 г. той лети в две мисии за поддръжка през Омаха Бийч, когато съюзническата инвазия започва.

"Видях едно от най-тъжните неща, които съм виждал. Цветът на водата се промени", спомня си той във вторник, докато отдава почит на загиналите другари на американското гробище в Колвил-сюр-Мер. "Тези бедни момчета на земята заслужават цялата заслуга, която могат да получат. Парашутистите, бронетанковите войски, сухопътните войски. Те са герои."

След "Деня Д" Блеър участва в мисии за подкрепа и защита на съюзническите войски. Целите му включват германски танкове, войскови влакове и други заплахи за настъпващите войски, а радиото му е свързано директно с американските танкове на земята.

"Сега живея назаем", казва ентусиазирано 100-годишният Боб Гибсън, когато пристигна на летището в Довил в Нормандия. "Искам да видя плажа отново."

Гибсън е призован в армията през 1943 г. и е изпратен във Великобритания. На 6 юни 1944 г. той и неговият отряд кацнаха на Юта Бийч във втората вълна.

"Ужасно. Някои от младежите така и не стигнаха до плажа. Беше толкова лошо, че трябваше да ги прегазим, за да стигнем до плажа. Ето колко отвратително беше", казва той.

Гибсън управлява трактор M4 с оръжия, като се сражава с врага ден и нощ. Той продължи да служи през Нормандия и се насочи към Германия.

"Събуждахме през нощта от време на време. Изглеждаше, че някой стреля по нас. Но го правехме с удоволствие. Това беше нашата работа, трябваше да я свършим, нали?"

Гибсън от Хамптън, Ню Джърси, се замисли за времето, изминало оттогава, и каза, че това вероятно ще бъде последната му годишнина от "Деня Д" в Нормандия.

98-годишният Лес Ъндърууд, стрелец от Кралския флот на търговски кораб, който доставяше боеприпаси до плажовете, продължи да стреля, за да защити кораба, дори когато видя войници да се давят под тежестта на оборудването си, след като напуснаха десантния си кораб.

"Плаках много пъти... седях сам", казва Ъндърууд на посещение на Саутуик Хаус, на южния бряг на Англия, щаба на Съюзниците в навечерието на битката за Нормандия. Събитието в понеделник, спонсорирано от британското министерство на отбраната, дойде преди много от ветераните да отпътуват за Франция за международни церемонии в чест на Деня Д

99-годишният Джордж Чандлър е служил на борда на британски моторен торпеден катер като част от флотилия, която ескортира нападението на американската армия на плажовете Омаха и Юта. Историческите книги не улавят ужаса на битката, казва той.

%Позволете ми да ви уверя, че това, което четете в онези глупави книги, които са написани за Деня Д, са абсолютни глупости", каза Чандлър. %Това е много тъжен спомен, защото гледах как млади американски рейнджъри бяха застреляни, заклани. И бяха млади. Тогава бях на 19 години. Тези деца бяха по-малки от мен."

Около 20 британски ветерани се събраха на палубата на ферибота Мон Сен Мишел, пътуващ от Англия за Северна Франция, докато тълпи се събираха на палубата и по бреговата линия, за да им помахат и да ги аплодират по време на пътуването им за честването на Деня на Д.

"Беше по-приятно да дойдем днес, отколкото преди 80 години", засмя се ветеранът от Кралските военновъздушни сили Бърнард Морган, който работеше в комуникациите в Деня Д.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase