Снимка: БТА
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента на Египет Мохамед Морси и изрази пред тях нуждата да се успокои напрежението в Ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Обама е призовал Нетаняху да положи всички възможни усилия да се избегнат цивилни жертви, но е подкрепил правото на Израел да се отбранява от атаките на Хамас, се казва в изявление на Белия дом след ликвидирането на военния командир на Хамас от Израел.

Обама е потвърдил подкрепата на САЩ за правото на Израел "да се отбранява от ожесточения ракетен обстрел от Ивицата Газа срещу израелски цивилни", се казва в изявлението. Обама и Нетаняху са на едно мнение по въпроса, че Хамас трябва да прекрати атаките си срещу Израел, за да стане възможно нормализиране на ситуацията, пише БТА.

В разговора си с египетския президент Мохамед Морси, който е член на близкото до Хамас движение Мюсюлмански братя, Обама е осъдил ракетния обстрел от Ивицата Газа срещу Израел и отново е подчертал правото на Израел да се отбранява, се казва в изявлението на Белия дом.

"Президентът Обама разговаря с президента Морси предвид централната роля на Египет за съхраняване на регионалната сигурност. Двамата лидери се съгласиха, че трябва да се работи за постигане на възможно най-бързо успокояване на напрежението", съобщи Белият дом.

Реакцията на държавния глава на САЩ, идва след като неговият колега - президентът на Израел Шимон Перес го е информирал за убийството на военния командир на Хамас в Ивицата Газа, като заявил, че той е бил "масов убиец", съобщи израелското президентство, цитирано от Ройтерс.

Перес, който е Нобелов лауреат за мир и бивш израелски премиер, казал на Обама, че убийството на ръководителя на въоръженото крило на палестинското движение Хамас Ахмед ал Джабари от Израел е било в отговор на нараснал палестински обстрел на Израел с ракети и миномети от Ивицата Газа."Израел няма интерес да разпалва огъня, но през последните пет дни той бе подложен на постоянен ракетен обстрел и майките и децата не могат да спят спокойно нощем", казал Перес на Обама. "Има граница на това, което Израел може да изтърпи", подчертал израелският президент.

Новината бе съобщена и от посланика на Израел в САЩ Майкъл Орен, който подчерта, че Израел работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

kireza

преди 11 години

И евреите и арабите са семитски народи,т.э. са си братя,имат едни и същи прародители....Рим преселва евреите по цялата империя,така Палестина остава за днешните араби,приели исляма през 7- ми век!Мохамед също е от израиловите колена и е последовател на учението на Христос.В Корана Исус е пророк Иса,а майка му присъствува под името Мериам!Както знаем последователите и на двамата създават от ученията им религии,което си е чист еретизъм!Мисля че сблъсъка между Хамас и Израел е начало на войната.

14

Анонимен

преди 11 години

Струва ми се, въпросния обстрел на Хамас срещу Израел ще се окажат отново НАТОвски ракети.Както се оказа и между Турция и Сирия. Турция вече в истерия"ще нападаме Сирия, не може така", а в същото време се оказва, че снарядите са НАТОвски, пък обвиняват Сирия.За евреите това е постоянна практика.Плащат на няколко човека да стрелят по техни, за да имат повод да убият ръководителя на Хамас.Знаят, че те ще отговорят и ще започне конфликт.Така беше и с атентата у нас и навсякъде.

13

краси

преди 11 години

Конфликта е отдавна датира от библейско време.Знаем че са нещо като роднини.Там работата че Изрел подписва премирие с едните тогава започват другите.Не съм против никой и в двете страни има мирно насиление.Намас точно зад тях се крие повечето им убежища са в училища ,в домове на мирни граждани които са заплашвани с убийства.Правят живи вереги с деца.Израел винаги снабдява с провизии дава им ток,вода,лекарства,тежко болни се лекуват в Израел напълно безплотно.Да незбравяме поговорката за мечката

fallback