След Санди. Снимка: архив, Reuters

Някои антиамерикански настроени мюсюлмански духовници заявиха, че смъртоносната супербуря Санди е била божие наказание заради произведения в САЩ антиислямски филм, който осмива ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес.

Тези изказвания на някои крайни духовници обаче предизвикаха остри реакции сред други мюсюлмани, които заявиха, че е грях да се злорадства на чужди страдания.

В Египет един радикален духовник определи бурята като божие отмъщение за направения в САЩ антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите", който през септември предизвика бурни протести в
мюсюлмански страни, при някои от които имаше жертви.

"Някои хора се питат за тази буря в Америка и причините й. Според това това е божие отмъщение заради многообичния пророк", каза египетският радикален духовник Уагди Гонеим в Туитър акаунта си.

Някои посетители одобриха изказването, но други го разкритикуваха.

"Господи, разтърси земята под краката им", се казва в един коментар, на който друг отговаря: "Имаме братя и приятели в Америка - не им желая никакво зло".

В друга реакция на изказването на Гонеим Санди е сравнена с божествен вятър, изпратен да унищожи греховна нация и да удари централата на ООН в Ню Йорк.

"Молим Бог да унищожи сградата на ООН със Санди заради неправдите й, корупцията й, тиранията й", се казва в туита. Той обаче бива последван от вълна от възмущение.

"Този човек не представлява мюсюлманите, а е терорист. Всички молим Бога да помогне и да спаси американците", се казва в един пост.

В Саудитска Арабия влиятелният проповедник Салман ал Ауда заяви, че бурята, в която загинаха над 160 души, от които 98 в САЩ и Канада, била зов за пробуждане към американците да приемат исляма.

Реакциите на бурята Санди в саудитското кралство накараха великия мюфтия Абдул Азиз аш Шейх да предупреди в интервю, че злорадстването над пострадалите е противно на исляма и добави,
че сред жертвите има и мюсюлмани."Това не е легитимно и не е редно", заяви той пред панарабския вестник "Ал Хаят".

В Иран влиятелни проповедници често пъти избягват да обясняват природните бедствия с божия намеса, защото собствената им страна е страдала от опустошителни земетресения като това от 2003 г., в което загинаха 26 000 души, отбелязва АП.

В сряда Иранският Червен кръст заяви, че негови служители имат готовност да заминат за Ню Йорк, за да помогнат при възстановяването, съобщи иранската агенция Фарс. Ръководителят на спасителните операции на Червения кръст Махмуд Мозафар заяви,че иранските организации имат богат опит при възстановяването от природни бедствия, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase