Росен Плевнелиев и Бенямин Нетаняху. Снимка: БТА
fallback

Израел разчита в сравнително кратки срокове да има резултат по разследването на атентата в Бургас. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху пред президента Росен Плевнелиев, който е на посещение в Израел. Нетаняху е благодарил за всичко, което прави България, за да се стигне до резултат.

Израелският премиер изказа благодарност на президента Плевнелиев за бързата реакция и за професионализма на българските служби за сигурност при разследването на атентата на в Бургас.

Oще по темата

Нетаняху заяви също така, че с трагедията с "криминалния терористичен акт" в България приятелството между двете страни е било тествано и отново е показало, че то е истинско. Той допълни, че всички хора в Израел са били впечатлени от начина, по който българският народ и правителство са ги подкрепили в този момент.

Иран подкрепя атаките на Хизбула като тази атака в България, подкрепя терористични атаки сега срещу нас в Газа, ние ще се борим и ще отговорим твърдо, заяви също така Нетаняху.

Компетентните органи имат още работа да свършат по разследването на атентата в Бургас, но са на прав път и със сигурен, че ще има резултати. Това посочи от своя страна президентът Плевнелиев.  Събираме доказателства и сме сигурни, че ще успеем да посочим на света с доказателства тези, които са извършили тази бомбена атака, каза президентът Плевнелиев. Няма да се успокоим, докато не посочим точно виновните, както и онези, които са вдъхновили това терористично действие, каза президентът.

На срещата е бил коментиран и иранският въпрос, като е била посочена позицията на Израел, че ако се допусне Иран да създаде ядрено оръжие и способности да го използва, това ще се превърне в глобална заплаха. Ако се допусне да се премине определена граница, след която процесът ще бъде необратим, то светът ще бъде различен и трудно ще се справим с тази заплаха, посочил Нетаняху. И Росен Плевнелиев и Бенямин Нетаняху са се съгласили, че икономическите санкции срещу Иран трябва да бъдат съчетани с дипломатически усилия.

Развитието на икономическото сътрудничество между България и Израел и осъществяването на общи проекти са били също сред темите, обсъдени на срещата. Росен Плевнелиев посочи, че има много възможности за сътрудничество и отбеляза, че двете страни работят успешно в много сфери, включително в сферата на сигурността и отбраната, икономиката, туризма.

Спасяването на българските евреи заслужава голямо признание и Израел никога няма да забрави това, заяви още Нетаняху пред Плевнелиев. Двамата разговаряха за честването догодина на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Нетаняху обеща да помогне лично за популяризирането на този достоен акт на българския народ.

Президентът Плевнелиев изтъкна важността да се покаже по достоен начин това изключително постижение на българския народ. България спасява всичките си евреи, изтъкна президентът, освен това е издавала и транзитни визи на евреи, които не са български граждани и по този начин е спасила още 15 000 души.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 11 години

79 кой ти дава право и за какво се мислиш че да определяш кое е народ и кое не , нещастнико.

72

Анонимен

преди 11 години

lдо 62 - *** - гой е точно *** - така че не пискай - всяка една религия отрича и назовава друговерците и ги нарича неверници-*** -гой итн - какво убидно има -неверник ---- нещо друго е *** !!?? Такива нещастници като тебе убиждат хората с друго вероизповедание !! И как не можете да разберете - еврей това е само ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ - не народ !!!!!!!!! има Израелски народ - Български народ и тн !!??

71

?!?

преди 11 години

Само на мен ли ми се струва,че Плевнелиев на тая снимка стои сякаш има к*р в г*з* ?Много лиже тоя,мн *** лиже плевнята.

fallback