Морската битка между японски и тайвански кораби. Снимка: Reuters
fallback

Морска битка с използване на водни струи се завърза днес близо до островите Сенкаку (Дяоюйдао), за които спорят Япония и Китай. Японската брегова охрана се опитва да изгони тайвански рибарски кораби от зоната, която Токио смята за свои териториални води и където те навлязоха по-рано днес, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера по последни данни, са навлезли демонстративно в района и са се опитали да достигнат до най-големия от островите - Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана.

Oще по темата

На пътя на тайванските съдове застанаха катери на японската брегова охрана, които пуснаха в действие водни оръдия. Във въздуха кръжат хеликоптери и самолети.

Засега превесът в това сражение е на японците. Част от тайванската флотилия беше принудена да се изтегли и се движи вече в международни води. В открито море при оспорваните острови се намират и четири китайски патрулни кораба, които наблюдават ситуацията. Засега те не предприемат опити да навлязат във водите, които Токио е провъзгласил за свои.

Конфликтът за островите се изостри, след като на 11 септември правителството на Япония купи три от петте острова от частни лица. Това предизвика реакция от Пекин и Тайпе.

В Пекин днес започнаха преговори между двете страни по териториалния спор, предаде ДПА. Китайският заместник-външен министър Чжан Чжицзюн се е срещнал с японския заместник-министър на външните работи Тикао Каваи, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

boqn4o

преди 11 години

Статията ви е неточна. По написаното следва, че за тази територия спорят Китай, Тайван и Япония. Тайван е независима от Китай и не само, че не са приятели, а от Пекин има насочени ракети към Тайпе.

48

теодор комнин

преди 11 години

Мууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу.

47

mlad6ito

преди 11 години

Японците - дисциплина, ред, лоялност величие.

fallback