Демонстранти носят портрет на Мао. Снимка: Reuters

Нови антияпонски демонстрации бяха организирани днес в Китай на 81-ата годишнина от събитията, довели до нахлуването на Япония в Североизточен Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Хиляди хора протестираха във връзка с колониалното минало и настоящия спор за острови в Източнокитайско море, към които имат претенции и двете държави.

Пред японското посолство в Пекин се събраха хиляди демонстранти, които скандираха патриотични лозунги и настояха за бойкот на японските стоки. Протестиращи носеха портрети на някогашния лидер Мао Цзедун. Някои хвърляха ябълки, бутилки и яйца по сградата на дипломатическата мисия, намираща се под засилена полицейска охрана и оградена от барикади.

Още по темата

Агенция Киодо съобщи, че демонстранти са замеряли с тухли и камъни японското консулство в североизточния китайски град Шънян, отбеляза АП.

Протести имаше също в Гуанчжоу, Вънчжоу, Шанхай и други градове в деня, когато Китай отбелязва годишнината от събитията през 1931 г., използвани от Япония като претекст за нахлуването в Манджурия преди Втората световна война.

Японската брегова охрана заяви, че двама японци са пристигнали на един от островите, които са в центъра на териториалния спор между Токио и Пекин, посочи АП.

Китайското външно министерство определи постъпката на двамата японци като "провокативно действие, нарушаващо териториалния суверенитет на Китай“, отбеляза Ройтерс.

"Призоваваме Япония да вземе ефективни мерки за спиране на всякакви действия, които изострят конфликта. В същото време Китай си запазва правото да предприеме по-нататъшни стъпки", заяви министерството.

Флотилия от почти 2000 китайски риболовни кораба се приближава към района на спорните острови, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на в. "Саут Чайна морнинг пост". Според изданието корабите са тръгнали на сезонния риболов във връзка с премахването на лятната забрана за риболов във водите на Източнокитайско море.

Протестната вълна започна, след като миналата седмица Токио изкупи от частни лица - японски граждани - островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай. Пекин счита островната група за изконна китайска територия, отнета незаконно през 80-те години на 19 век. Спорът за островите се изостри през 70-те години на 20 век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase