Хилари Клинтън. Снимка: Reuters
fallback

Американското правителство няма нищо общо със спорния видеофилм по интернет за пророка Мохамед, който разпали антиамерикански протести в Египет, Либия и Йемен, заяви днес държавният секретар Хилари Клинтън, съобщи Ройтерс.

"Правителството на САЩ няма абсолютно нищо общо с този видеоклип. Категорично отхвърляме неговото съдържание и послание," подчерта тя в началото на разговорите си с високопоставени марокански представители.

"За нас и лично за мен, това видео е отвратително и заслужава порицание. По всичко личи, че целта му е дълбоко цинична - да очерни една велика религия и да провокира ярост", допълни Клинтън.

Междувременно световните агенции цитират източник от Либия, според който има задържани няколко заподозрени за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази.

Той отказа да разкрие подробности с аргумента, че това може да попречи на разследването на атаката, при която бяха убити посланикът на САЩ в Либия и още трима служители.

По-рано либийските власти обявиха, че създават независима комисия за разследване на нападението, извършено навръх 11-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

радикална салафитска групировка, базирана в Източна Либия, отрече да е замесена в атаката, като в същото време осъди антиислямския филм, за който се смята, че е провокирал нападателите.

Тежко въоръжената милиция "Катибат Ансар аш Шария" ("Бригада на последователите на шериата"), чийто бастион е Бенгази, бе набедена за нападението от либийски медии.

В комюнике тя отхвърли тези обвинения, като подчерта, че те не са били нито проверени, нито разследвани.

Милицията, която контролира цивилни и военни обекти в Бенгази, включително централната градска болница, бе създадена след свалянето от власт на режима на Муамар Кадафи от бивши бунтовници, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 11 години

тази не е в ред, затова Бил Клинтън ходи по ***!

190

Анонимен

преди 11 години

Всеки е свободен да вярва в каквото си иска, да мисли различно, да има свой собствен поглед, гледна точка, която да изразява. Агресията на арабите показва липса на елементарна култура и отхвърляне на основното човешко право да бъдем свободни и различни. Те искат да налагат своята религия с цената на смърт сред неверниците. Това не е нормално.

189

П.Петров

преди 11 години

До 209. Религията няма общо с науката, но има общо с културата, която дава основа за науката, или подтиска науката.Фундаментализмът и догматизмът са проблем във всяка религия, не само в ислямът.Сега ислямският свят върви към същия догматизъм, който е държал християнска Европа в невежество столетията преди възраждането. В същото това време(преди ренесанса) ислямският свят е опазил античното културно наследство, докато в Европа са горели книги.

fallback