Протестиращи в Солун горят знаме на ЕС. Снимка: Reuters
fallback

Гръцкото правителство най-накрая призна, че има проблем с убеждаването на международните кредитори в състоятелността на мерките за икономии за малко под 12 млрд. евро, които Атина трябва да изпълнява през следващите две години, за да постигне договорените фискални цели, предаде Ройтерс.

Инспектори на международните кредитори на Гърция са в страната от няколко дни и проверяват финансовото й състояние. Те освен това трябва да одобрят програмата за икономии, за да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Вчера се проведе нова среща между инспекторите и премиера на Гърция Андонис Самарас, на която също е бил обсъден пакетът от мерки за намаляване на разходите и която е приключила подобно на предходната дискусия със Стурнарас.

“Ситуацията е тежка”, призна пред репортери гръцкият финансов министър, който допреди ден твърдеше, че няма нищо обезпокоително в отправените критики. “Ние се опитваме да ги убедим в състоятелността на нашата позиция”, допълни Стурнарас.

Той поясни, че опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Съкращенията в публичния сектор обаче са силно чувствителна тема в Гърция, където правата на държавните служители дори са защитени от Конституцията на страната, отбелязва агенцията.

Освен това, за да изпълни исканията на европейските власти и МВФ, премиерът Андонис Самарас трябва да влезе в опозиция на собствените му коалиционни партньори. Те настояват да се избегнат съкращенията в държавния апарат, за да не се стигне до рязък ръст на безработицата.

“Европейските ни партньори трябва да осъзнаят, че гръцкият народ не може да издържи на натиска”, коментира лидерът на умерената левица Фотис Кувелис.

Кувелис и лидерът на социалистите Евангелос Венизелос все още не са подписали мерките за икономии въпреки постигнатото принципно споразумение със Самарас.

Пред инспекторите на “тройката” Венизелос е коментирал, че не може да се оказва прекомерен натиск върху хората, както и че е необходимо да бъдат защитени интересите на гърците с най-ниски доходи, сред които са и пенсионерите.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 11 години

До Ергатис-kakvoto i da gi 4aka nema da e po stra6no ot tova koeto sme nie vse pak sa savsem dr narod i civilizaciq i nqma da gi ostavqt ei taka ,pone imat ne6to kato turizam selsko stopanstvo ,korabostroene i pro4ie a niee kakvo imame ,stani6ev kostov dogan

32

Ергатис

преди 11 години

Десетилетия наред кредити в размер на стотици милиарди профукани по *** и таверни само ядене и пиене и трошене на чинии. Сега трябва да се учат да работят и им е криво. Ще гладуват като кучета , нямат идея какво ги чака.

31

Анонимен

преди 11 години

Да направят валутен борд. И то с каквато си искат парична база. Драхма към 50% евро и 50% долар.

fallback