Централата на Газпром в Москва. Снимка: Reuters
fallback

Руският монополист в износа на газ Газпром няма да намали доставките във връзка с антимнополното разследване, което започна срещу него Европейският съюз, съобщи днес представител на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

 "Не се говори за ответни мерки. Много десетилетия наред Газпром е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа",заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, пред журналисти във Владивосток, където Русия е домакин на среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Oще по темата

На 4 септември Европейската комисия започна задълбочено разследване, за да установи дали Газпром не е нарушил антимонополното законодателство на ЕС, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Комисията подозира Газпром в три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция - ограничаване на потока на газ за страни членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки стойността на петрола с цената на природния газ.

Вчера заместник-председателят на руската Държавна дума Павел Завални, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че с разследването Еврокомисията се опитва да се пазари за сваляне на цените на газа, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Ъц

преди 11 години

Ъъъъъ... ами кво шъ прайм когато дойде зимата, студа и снега? То хубаво да има конкуренция и ниски цени на природния газ, ама къде е тази алтернатива? псШистовия газ ще отрови не само водата, но и почвата!

39

Иван Пешев

преди 11 години

"Налагане на нелоялни цени" - уау , айде и китайците да ги погледнем по този начин !!!

38

Обектиден , знаеш ли

преди 11 години

Колко много шистов газ има в океана около Америка , бяха поставили платформи и общественоста го спря .Замъраяването на океанската вода , ще повлече и почвата около него и ще навлезе в обширни територии по водата на релите . Има една книга " Ще оцелеят тези които си запазят земята и водата ". Добре но дишаме един въздух...

fallback