Снимка: Reuters
fallback

Канадската полиция вчера идентифицира мъжът, който застреля един човек и тежко рани друг край концертната зала, където Квебекската партия празнуваше изборната си победа.

Нападателят е 62-годишния Ричард Хенри Бейн, англоезичен жител на Квебек, съобщиха световните агенции. Той вече е разпитан, но от обърканите му изявления на френски и английски не станали ясни мотивите за стрелбата.

Нападението беше извършено вчера, когато бъдещата премиерка на канадската провинция Квебек Полин Мароа, чиято сепаратистка партия спечели състоялите се провинциални избори, произнасяше реч пред хиляди привърженици.

Oще по темата

Маскиран мъж откри стрелба пред залата, където в същия момент г-жа Мароа обявяваше, че "бъдещето на Квебек е на суверенна държава". Когато полицията го арестувал, той извика на френски: "Англичаните се пробуждат." Полин Мароа заяви по-късно, че атентатът бил изолиран акт, предаде Франс прес. "Това е изолиран случай. Става дума за някой, който вероятно има проблем", каза тя на първата си пресконференция като правителствен ръководител.

Квебекската партия на Мароа иска независимост за Квебек от Канада. Предишни правителства на тази партия организираха референдуми в провинцията за отцепване от Канада през 1980 и 1995 г., но и двата пъти претърпяха неуспех. Последните проучвания на общественото мнение сочат, че само 28 процента от жителите на Квебек искат независимост за провинцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

stef

преди 11 години

Ako se otdelqt,nie shte napusnem Quebec.Shte otidem v angliiskata 4ast.

2

Canadian

преди 11 години

Ха дано се отделят най-после, че на останалата част от Канада и е писнало да ги храни и да им слуша мрънканията колко са велики. Давам им 3 години да фалират без субсидиите от Канада.

1

Cleo

преди 11 години

Vive le Quebec libre!!!

fallback