Един човек беше убит и друг ранен по по време на реч на лидерката на сепаратистите в Квебек. Снимка: Reuters

Въоръжен мъж рани тежко двама души, единият от които почина малко след това, в концертната зала Метрополис в Монреал, когато в нея произнасяше реч бъдещият премиер на канадската провинция Квебек Полин Мароа.

Нейната сепаратистка партия спечели състоялите се провинциални избори. Словото й беше прекъснато от охраната, която я отведе бързо от сцената, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно стрелецът, който е на около 50 години, бе задържан от полицията. Преди да бъде хванат, той подпалил пожар близо до залата. Самата Мароа е невредима. Според полицията мотивите на стрелеца засега не са известни.

Инцидентът стана точно в момента, в който Полин Мароа обявяваше, че "бъдещето на Квебек е на суверенна държава", посочва АФП. Втурвайки се в залата и преди да стреля, мъжът извикал на френски: "Англичаните се пробуждат."

След краткото прекъсване лидерката на сепаратистите се върна на подиума и довърши речта си.

Квебекската партия на Мароа иска независимост за Квебек от Канада. Предишни правителства на тази партия организираха референдуми в провинцията за отцепване от Канада през 1980 и 1995 г., но и двата пъти претърпяха неуспех.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че само 28 процента от жителите на Квебек искат независимост за провинцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase