Вивиан Рединг. Снимка: архив, Reuters
fallback

Заместник-председателят на Европейската комисия, еврокомисарят Вивиан Рединг пледира днес за образование за ромските деца, за да може след 10 години да не възникват същите проблеми като днес, свързани с разтурването на незаконни ромски лагери, предаде Франс прес.

"Ако не успеем да образоваме тези деца, ако не успеем да им намерим нормална работа, ще имаме още едно изгубено поколение и след 10 години ще се сблъскаме със същите проблеми като тези, които имахме това лятото във връзка с разтурването на незаконните лагери. А ние не искаме това да се повтаря", каза Рединг пред радио Франс Енфо.

Така тя коментира новината, че във Франция има между 5000 и 7000 ромчета, които не ходят на училище.

"Нашето поколение носи отговорността да направи така, че да няма повече незаконни лагери, а нормални къщи за тези хора, и жените да не раждат на 12 години, а децата им да ходят на училище, като всички нормални деца", посочи еврокомисарят.

В последните седмици стотици роми бяха евакуирани от незаконни ромски селища, които бяха разтурени от властите. Това породи вълна от протести от страна на ромски представители, правозащитни организации и част от левицата.

Правителството на Франсоа Оланд обяви в края на август, че разтурването на лагерите ще продължи, когато това става с решението на съда или когато става дума да се сложи край на рискова или опасна ситуация от санитарно-епидемиологична гледна точка, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

6210311

преди 11 години

БРАВО!!!

95

Мей-мей

преди 11 години

До Георги ЛамбуровСъгласна съм!въобще е крайно време в мбедна страна с толкова много *** ,като нашата да се спре с всякакво поощряване на раждаемостта.Малката помощ ,която може да отдели държавата няма да накара културните хора да имат повече деца.Децата са разход ,а не приход.Не е необходимо всеки екземпляр да се развъжда.помощите могат да се насочат за ясли,детски градини,училища,а не за биологично оцеляване.

94

Анонимен

преди 11 години

Поредната европейска куха лейка, счита за нужно да ни дава акъл.Като са толкова умни, защо тогава при тях има 7000 ***, които не ходят на училище?!?Нали само уроци ни дават и ни преливат акъл?....Я сега да видим как прилагат собствените си съвети върху които неуморно изливат върху главите ни, върху тази пасмина, която им е дошла на крака.Като докажат някакъв успех в очовечаването на цигантие при тях, тогава да дойдат да ни съветват!

fallback