Вивиан Рединг. Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия, еврокомисарят Вивиан Рединг пледира днес за образование за ромските деца, за да може след 10 години да не възникват същите проблеми като днес, свързани с разтурването на незаконни ромски лагери, предаде Франс прес.

"Ако не успеем да образоваме тези деца, ако не успеем да им намерим нормална работа, ще имаме още едно изгубено поколение и след 10 години ще се сблъскаме със същите проблеми като тези, които имахме това лятото във връзка с разтурването на незаконните лагери. А ние не искаме това да се повтаря", каза Рединг пред радио Франс Енфо.

Така тя коментира новината, че във Франция има между 5000 и 7000 ромчета, които не ходят на училище.

"Нашето поколение носи отговорността да направи така, че да няма повече незаконни лагери, а нормални къщи за тези хора, и жените да не раждат на 12 години, а децата им да ходят на училище, като всички нормални деца", посочи еврокомисарят.

В последните седмици стотици роми бяха евакуирани от незаконни ромски селища, които бяха разтурени от властите. Това породи вълна от протести от страна на ромски представители, правозащитни организации и част от левицата.

Правителството на Франсоа Оланд обяви в края на август, че разтурването на лагерите ще продължи, когато това става с решението на съда или когато става дума да се сложи край на рискова или опасна ситуация от санитарно-епидемиологична гледна точка, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase