Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг, критикуван за неподготвеността на страната му за нападенията на 22 юли 2011 г., извършени от десния екстремист Андерш Брайвик, изрази днес съжалението си пред парламента на извънредно заседание, но отхвърли възможността да подаде оставка, предаде Франс прес.

Столтенберг отговори на критиките на доклад на независима комисия от 13 август. В него се заключаваше, че бомбеното нападение в Осло е можело да бъде избегнато и извършителят да бъде задържан по-рано, за да се избегне последвалата стрелба на остров Ютьоя.

"Груббегата /улицата, на която се намират министерствата в Осло/ трябваше да бъде затворена, но не беше. Нападателят трябваше да бъде задържан по-рано, но не беше. Множество мерки за сигурност трябваше да бъдат приложени, но не бяха", призна днес премиерът. "Съжалявам", каза той.

В острия критичен доклад независимата комисия посочи административни проблеми, попречили на превръщането на квартала с министерствата в зона, забранена за превозни средства, както е било препоръчано през 2004 г. В доклада се посочва, че Брайвик е можело да бъде задържан по-рано, ако не е имало сериозни проблеми в работата на полицията.

Още по темата

Столтенберг, който се озова под натиск и чиято популярност намаля след публикуването на доклада, косвено изключи евентуална оставка, като подчерта, че ще е негова отговорност да приложи препоръките на комисията. Той подчерта, че основната задача сега е да се подобри сигурността. "Имам намерение да направя това", заяви премиерът.

На днешното заседание на парламента депутатите трябва да разгледат доклада на независимата комисия. Пред депутатите Столтенберг вече го определи като "конкретен и суров, сериозен и неприятен, но подчерта, че правителството е настоявало за подобен доклад и че е благодарно за неговото изготвяне, въпреки че той разкрива неприятни истини", предаде ДПА.

Пред парламента премиерът обяви и мерките, които би трябвало да поправят грешките от миналото, посочва Франс прес. Сред тях са създаване на център за намеса към полицията в Осло, обединяващ нейното елитно звено, нейните хеликоптери и звеното с полицейски кучета. На 22 юли 2011 г. имаше проблеми именно с хеликоптерите на полицията в Осло.

Премиерът поясни, че сътрудничеството между армията и полицията в моменти на криза също ще бъде засилено, тренировките ще бъдат увеличени, а правилата по-добре прилагани. Потенциалните мишени на атентати ще бъдат по-добре бранени, посочи още Столтенберг, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase