Американската армия наложи дисциплинарно наказание на войници, изгорили Корана и уринирали върху мъртъв талибан. Снимка: архив, Reuters

Американските въоръжени сили са наказали дисциплинарно войници за два инцидента, които предизвикаха гняв в Афганистан по-рано тази година. Единият е видеозапис, показващ как морски пехотинци уринират върху трупове, а другият включва изгаряне на Корана, предаде Ройтерс.

Наказанията са административни и могат да включват порицание, понижаване в чин и лишаване от заплащане. Нито едно от деянията не доведе до повдигане на съдебни обвинения обаче, а това може да не удовлетвори исканията на афганистанците за справедливост.

Афганистанският президент Хамид Карзай заклейми действията на морските пехотинци във видеозаписа като нечовешки и първоначално поиска публичен процес за войниците, изгорили Корана.

Командването на морската пехота обяви, че трима морски пехотинци са пледирали виновни по обвиненията, свързани с видеозаписа, включително за уриниране върху тялото на мъртъв талибански войник. Самоличността на пехотинците не се разкрива. Дисциплинарни мерки срещу други войници може да бъдат обявени на по-късна дата, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase