Снимка: Reuters

САЩ обявиха, че лоялните на сирийският президент Башар ал Асад части на правителствената армия "се готвят за клане" в град Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на Държавния департамент Виктория Нюлънд. Въпреки това Вашингтон засега изключва възможността за военна намеса. 

Нюланд изтъкна, че достоверните съобщения за придвижването на танкови колони към 3-милионния град Алепо и бомбардировките на някои райони на града от вертолети и изтребители на режима са признак за "сериозна ескалация" в усилията да бъде потушен въоръженият бунт. 

"Опасяваме се, че в Алепо ще се стигне до истинско клане и че действията на режима показват, че именно такива са намеренията му", подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ. 

Тя добави, че САЩ, които ограничават помощта си за сирийската опозиция до доставки на несмъртоносно оборудване, например средства за комуникации, не предвиждат въоръжена намеса без мандат за това от Съвета за сигурност на ООН, където Русия блокира опитите за предприемане на по-ефикасни мерки срещу сирийския режим. 

Според сирийската държавна телевизия правителствените части вече са навлезли в Алепо и "успешно преследват въоръжени опозиционери в самия град и неговите околности", предаде ИТАР-ТАСС. "Десетки терористи са ликвидирани, останалите слагат оръжие и се предават или бягат към турската граница", съобщила сирийската телевизия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase