Остров Ютьоя. Снимка: Reuters
fallback

В Норвегия днес ще почетат паметта на жертвите от масовото убийство на остров Ютьоя и бомбения атентат в Осло, които станаха точно преди една година.

Тогава бяха убити 77 души и над 150 бяха ранени.

Oще по темата

На 22 юли 2011 г. първо избухна бомба в правителствения квартал в столицата, поставена от екстремиста Андерш Брайвик. В атентата загинаха осем души, а 98 получиха наранявания.

След това Брайвик откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби 69 и рани 60 човека.

Убиецът сам се предаде на полицията и впоследствие призна за деянията си пред съда. Той обаче не се призна за виновен, заявявайки, че е действал в защита на норвежката културна идентичност, която по думите му е била заплашена от толерантността на властите към имигрантите.

Церемониите в Осло днес ще започнат с полагане на венци на мястото на взрива. В 11,00 ч. местно време в цялата страна ще има възпоменателни богослужения.

Членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг ще присъстват на литургия в главната християнска църква в Осло.

След това на острова ще има възпоменателни церемонии, а престолонаследникът Хокон ще се срещне с роднини на жертвите.

Очаква се присъдата на Брайвик да бъде произнесена на 24 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

тончо

преди 11 години

Този още ли е жив, не са ли свитнали.

9

baihui

преди 11 години

Smart na Islama - da gi izkolim tezi maimuniobratno v maimunskite vi darjavi kamilari skapani - da si nosite feregjetata na volia i da se dupite na alaha

8

адад

преди 11 години

Брайвик разказа играта на толерастите в Норвегия.

fallback