Полицията проверява колата на задържания мъж. Снимка: Reuters

Стрелецът, който уби 12 души на премиерата на "Батман" в Колорадо, бил маскиран като герой от филма

Полицейски комисар от Ню Йорк заяви, че стрелецът, който уби 12 души и рани 59 други по време на премиерата на най-новата част от поредицата филми за Батман в щата Колорадо, е бил боядисал косата си в червено и се е представял за Жокера - отрицателния герой във филмите за Батман, съобщи Асошиейтед прес.

"Определено изглеждаше като умопобъркан. Беше боядисал косата си червена. Каза, че той е Жокера, тоест врагът на Батман", заяви комисар Реймънд Кели от полицията в Ню Йорк сити.

Стрелбата стана в четвъртък в киносалон в предградие на Денвър на нощната премиера на най-новата част от поредицата филми за Батман - "Черният рицар: Възраждането". Местната полиция изрази увереност, че нападателят е действал сам.

Задържан е 24-годишният Джеймс Холмс, чийто апартамент на 6 км от мястото на нападението е бил пълен със заложени като капани взривни устройства.

Още по темата

Холмс е носел бронежилетка и противогаз, използвал е автомат, пушка двуцевка и пистолет "Глок". Той хвърлил граната със сълзотворен газ, преди да открие стрелба в киносалона. Младежът бил арестуван в автомобил на намиращ се наблизо паркинг минути след нападението.

Холмс следвал неврология в университета в Колорадо, но бил на път да отпадне от обучението, съобщи университетът, цитиран от Ройтерс.

Семейството му публикува послание, в което изрази съболезнования към семействата на жертвите. Полицията съобщи още, че масовият убиец до момента не е бил криминално проявен и единственото му закононарушение е било превишена скорост.

Властите все още не са разкрили мотива за престъплението. ФБР заяви, че няма индикации, че стрелбата е свързана с някоя терористична група.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase