Снимка: Reuters
fallback

Днес в Градския съд в Осло започва съдебният процес срещу Андерш Брайвик, който е обвинен в извършването на убийства и тероризъм. Процесът се очаква да продължи най-малко десет седмици. Брайвик е обвинен в убийството на 77 души – осем при нападението с кола-бомба срещу основната правителствена сграда в Осло, а останалите, основно тийнейджъри, по време на политически младежки лагер на остров Ютьоя, който се организира ежегодно от младежкия клон на управляващата Лейбъристка партия. Брайвик призна извършването на убийствата, но отхвърли наказателната отговорност. Той твърди, че е започнал война срещу ислямската инвазия в Норвегия.

Oще по темата

Преди нападението Брайвик разпространи свой манифест, в който представя идеите си. Той го изпрати по имейли до политици и крайнодесни активисти в страната и в чужбина.

По време на разпитите Брайвик посочи, че е имал още няколко мишени. Той разкри, че искал да извърши бомбен атентат срещу Барак Обама, когато е бил в Осло, за да получи Нобеловата
награда за мир през 2009 г., припомня AFP.

Два часа преди започване работата на съда пред сградата се оформи дълга опашка от хора, които желаят да си осигурят място на съдебното заседание. В съда са осигурени и множество зали, в които процесът ще се излъчва пряко. Понеже участниците в младежкия лагер в Ютьоя бяха от цялата страна, бе решено съдебното заседание в Осло да се излъчва пряко в съдебни зали в още 17 норвежки града, за да се даде възможност на оцелелите да следят хода на процеса.

По време на процеса Брайвик не само няма да признае вината си, но ще каже, че съжалява, че не е стигнал по-далеч, обяви неотдавна адвокатът му Гейр Липестад.

Брайвик най-вероятно ще бъде обвинен в тероризъм и убийство. Максималната присъда, която може да получи е от 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана за хора, смятани за
прекалено опасни за обществото.

Броени дни преди началото на процеса втора психиатрична експертиза показа, че Брайвик е вменяем и може да бъде съден. Тогава прокурорите по делото поясниха, присъдата най-вероятно ще бъде произнесена през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 12 години

До 123 извинявай , но *** си ти , първо след като гърците нямат нищо общо с древните елини , какво общо според теб имаме ние с древните траки , освен че им разкопаваме гробовете , това праявт и турците в Мала азия и второ къде отиде в Етиопия , явно си някой новоизлюпен историко археологичен гении , който вярва безререзервно на собствените си бълнувания

83

Анонимен

преди 12 години

Breivik ni e nujen tuk.I edin den za nego shte se govori kato za geroi.Togava shte vidite istinskoto lice na isliama i takiva kato nego shte sa neobhodimi!!Kakto vurvi, tezi nagli mislimani zavzemat vsepoveche teritotia i vlianie.Ne tribva da se dopuskat v Evropa ili da se vrushta po zemite ot deto sa doshli.. kakvo go sudite, v Skandinavia muslimite sa nadignali taka glava, che ne se vijda reshenie na vuprosa.Iskat partii i da sa v parlamenta.Ne za drugo a za da prilagat isliama.Dreme im za nas

82

doc. N. K.

преди 12 години

Тази луда свина и скопено гнусно животно Брайвик трябва публично, пред всички световни телевизии да бъде рязано на малки парчета, бавно , в продължение на дни и после да бъде изгорен жив на бавен огън! Въобще няма нужда да бъде съден и да се доказва вината му и да се харчат пари за съдебни дела и експертизи! Това е цинизъм, да го показват по медиите как прави нацистки поздрави и дава интервюта! Явно вече западната демокрация е съвсем уродлива за да не може да даде заслуженото на подобни зверове!

fallback