От местата на нападенията се издига дим. Снимка: Reuters
fallback

Талибани извършиха серия координирани атаки в Афганистан, съобщават световните информационни агенции.

Нападенията започнаха с повече от 12 силни експлозии, разтърсили два квартала на столицата Кабул, като в единия се намират дипломатическите мисии на САЩ, Великобритания, Германия, Иран и Турция, офисите на ООН, както и щаб квартирата на силите на НАТО в Афганистан /ИСАФ/.

Включена е системата за предупреждение на дипломатическата мисия, което означава, че всички служители трябва да потърсят прикритие.

Според очевидци с гранатомет е била атакувана сграда близо до посолството на Германия. Атакувано е и посолството на Великобритания.

Второто нападение е срещу сградата на афганистанския парламент, където група въоръжени мъже се опитаха да нахлуят. Талибаните са били отблъснати от охраната. Съобщава се, че боевете в района продължават и депутати се бият с нападателите.

Нападателите са се укрили в съседна на парламента сграда и се води престрелка със силите за сигурност, съобщи парламентарният говорител Кудратула Джауид.

Очевидци съобщават, че терористи са установили контрол над новопостроения хотел „Кабул Стар”. Хотелът се намира в район, в който са разположени голяма американска военна база, централата на ООН и президентският дворец.

АП и Франс прес съобщават, че нападателите са се разположили на покрива на хотела и стрелят с ръчни противотанкови гранатомети в различни посоки.

Снаряд е поразил резиденцията на британски дипломат, предаде Ройтерс. Не се уточнява името на дипломата.

По информация на РИА Новости руското посолство е било обстрелвано.

Преди това беше съобщено, че снаряди падат в района на германското посолство, над което се издига пушек.

В зоната на парламента парламентарен говорител поясни, че две ракети са били изстреляни по сградата на парламента и по сградата на руското посолство, предаде Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че две камикадзета са се взривили на летището в Джалалабад, в източен Афганистан, което е важна база на НАТО в страната, предаде Франс прес, като се позова на полицейски източници.

Първоначално четирима камикадзета са били спрени на входа на летището. Тогава двама от тях са се взривили. При нападението другите двама са били ранени и задържани.

Талибани са атакували и полицейска база в източния афганистански град Гардез. Нападателите са нахлули в полицейски тренировъчен център и са открили стрелба с автомати.

Четирима души са ранени при нападението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 12 години

Демокрация всъщност е комбинация от две гръцки думи.Демос - НародКратос- УправлениеА технологичен напредък има, защото има европейски инж. Всяка техника последните няколко века излиза от Европа.Иновациите с рядки изключения са на Европейци, Американци, Японци, Корейци, и тук таме индиици.

37

Анонимен

преди 12 години

Ястреб е твърде умен за да е ислямист. Влиза в форума да се заяжда, когато му е скучно :)

36

до Ястреб

преди 12 години

Наистина ли мислиш, че хората, възпитавани в исляма са свободни, след като самата дума означава "покорство"? Най-страшни са фанатичните робите по собствен избор. Що се отнася до исляма, то говорим за форма на религиозен фашизъм. Но всеки пастир си маркира стадото както може.

fallback