Хора напускат домовете си в Шри Ланка след издаденото предупреждение за цунами. Снимка: Reuters
fallback

Цунами между 10 и 30 сантиметра бе регистрирано в Индия след земетресението с магнитуд 8,7 край Индонезия, съобщиха индийските власти, цитирани от ДПА.

Властите обявиха състояние на тревога в Андаманските и Никобарските острови, където бе издадено предупреждение за цунами и за вътрешните крайбрежни райони.

Засега няма данни за жертви или щети.

"След измерване в реално време на приливните вълни бе регистрирано цунами", съобщава индийския център за предупреждение за цунами.

Остава предупреждението за вълни до 3,8 метра, които може да се очакват по бреговете на Никобарските острови, близо до епицентъра на земетресението, заяви говорителят на центъра Шриниваса Кумар.

"Това обаче е най-лошият сценарий. Вълните в момента не са толкова големи", заяви Кумар.

Oще по темата

Властите в Андаманските и Никобарски острови евакуират хора в по-безопасни райони. Рибарите също са предупредени да не влизат в морето.

"Напълно подготвени сме, но няма причина за паника. Земетресението не е предизвикало големи вълни цунами - максималната височина е 30 сантиметра", заяви министърът на гражданската авиация Аджит Сингх. Трусове са били усетени в крайбрежните градове Ченай и Колката, като са предизвикали паника сред местното население, което е излязло от сградите.

Тайландските власти съобщиха, че 10-сантиметрова вълна е била регистрирана на остров на западното крайбрежие след силното земетресение в Индонезия, посочва Франс прес.

Предупреждението за цунами остава в сила за цялата страна, заяви за телевизията Чосак Хаусван, директор на тайландския Национален център за предупреждение за катастрофи.

Американският център за предупреждение за цунами, разположен в Хавай, съобщи че е отменил предупреждението за целия Индийски океан след земетресението близо до индонезийския остров Суматра, посочва Франс прес.

"Според равнището на водата в момента заплахата е намаляла в повечето засегнати райони и центърът отменя предупреждението за цунами", съобщиха американски учени, след като ограничиха района на потенциални щети в Индонезия, Индия, Шри Ланка, Малдивите и британската територия Диего Гарсия, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Мери

преди 12 години

Може ли цунами да е между 10 и 30 сантиметра?

1

Анонимен

преди 12 години

Защо ли Американския център в Хавай , а не китайския в Шанхай

fallback