Руски войници разчистват снега на мястото, където през 2010 г. се разби полският правителствен самолет. Снимка: Reuters
fallback

В Полша днес почитат паметта на жертвите на катастрофата на правителствения самолет Ту-154 близо до Смоленск. На 10 април 2010 г. самолетът с президента Лех Качински, съпругата му Мария и голям брой полски висши политици и военни се разби при опит за приземяване в гъста мъгла в западния руски град Смоленск. Загинаха 96 души.

Официални мероприятия с участието на президента Бронислав Коморовски и други представители на властта ще се проведат на военното гробище в Повонзках, където е поставен първият паметник на жертвите на трагедията. В момента на катастрофата, точно в 8:41 местно време паметта на загиналите ще бъде почетена с минута мълчание. Коморовски ще участва в две богослужения.

Oще по темата

Стотици полски десни националисти демонстрираха снощи пред посолството на Русия във Варшава. Демонстрантите размахваха плакати с обвинения към руските власти и полското правителство, че носят отговорност за катастрофата. Те запалиха чучело на руския министър-председател Владимир Путин.

Много полски националисти, сред които братът близнак на Лех Качински Ярослав Качински, който е лидер на партията "Право и справедливост", смятат, че самолетът се е разбил в резултат на атентат.  Поддръжници на Ярослав Качински протестираха и пред сградите на правителството и президентството.

В доклада си от август м.г. полската анкетна комисия призна, че основните причини за катастрофата в Смоленск се дължат на полската страна. Веднага след това правителството обяви редица уволнения сред висшите ръководни кадри на полските ВВС, отговарящи за обучението на пилотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

до 16

преди 12 години

Лично аз прекрасно познавам и историята и народопсихологията на полския народ. Но те се изживяват като най-великите, а всеки народ си има достойни неща, с които да се гордее. С Русия враждата им е древна и поляците не са цвете.

15

mary

преди 12 години

jalko za zaginalite,poliaci sa gorda nacia, imat dosta interesno minalo,prochetete knigite za tiah za da se osvedomite za da ne govorete gluposti.Niakoi hora chetat li knigi v tozi forum?

14

Быдло!

преди 12 години

"Ешче Польска не згинела..." СПОКОЙНО, СГИНЕТ С ТАКИВА ***.

fallback