28 души загинаха при автобусната катастрофа в Швейцария. Снимка: архив, Reuters

Пътуване към ада, черна сряда, Белгия е в траур – това гласят заглавията в медиите по повод на катастрофата тази нощ в Швейцария, довела до смъртта на 22 деца и шестима възрастни, както и до раняването на 24 ученици.

Самоличността на 28-те загинали не е напълно изяснена. 24-те ранени деца са транспортирани в 4 болници в страната. Медиите изразяват опасение, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като някои от децата са в кома. Повечето деца са били на около 12-годишна възраст.

Автобусът с 52 пътници се е ударил в стената на тунел на магистралата на изхода от Сиер. В катастрофата не са участвали други превозни средства.

Според разследващите катастрофиралият автобус е бил нов и добре оборудван, а двамата шофьори са били подготвени за работа при специфичните високопланински условия.

Още по темата

Обстоятелствата около катастрофата засега остават неизвестни, като вероятността за прилошаване или заспиване на шофьора почти се изключва, тъй като вчера водачите са били в почивка. Въпреки това, преди да се удари челно в бетонната стена на тунела, перпендикулярно на посоката на движение, автобусът не е намалил скоростта и не е оставил диря от спирачен път.

Автобусът се е движил в тунела с около 100 км/час. На кадри от мястото на катастрофата се виждат знаци за ограничение на скоростта до 60 км/ч, поставени на входа на тунела. По неизяснени причини автобусът се е ударил в банкета от дясната страна по посока на движението и след това челно се е блъснал в бетонната стена на тунела.

Установено е, че всички пътували в автобуса, който е бил нов, са били с поставени предпазни колани. Предната част на автобуса практически липсва след челния удар в бетонната стена на тунела Сиер. Стените на автобуса са оплискани в кръв.

Девет от децата, които са били в автобуса, са били от Холандия, а останалите са от Белгия. Двамата шофьори на автобуса са загинали.

Белгийският премиер Елио ди Рупо заминава за Швейцария. Към мястото на трагедията на борда на два пътнически самолета на белгийските Военновъздушни сили пътуват и родителите на децата, придружени от психолози. Повечето от тях не знаят дали децата им са оцелели, или са сред загиналите.

Някои от родителите  уточниха, че швейцарските власти са съобщили на белгийските си колеги с шест часа закъснение за трагедията. Първата информация е била получена от текстово съобщение по телефона на един от родителите. Повечето от семействата са разбрали за трагедията едва от сутрешните новини, когато вече са очаквали децата си у дома.

Командир на местната полиция коментира, че трагедията е безпрецедентна и че дори опитни спасители са били травматизирани.

Посланикът на Белгия в Швейцария незабавно е отишъл на мястото на трагедията.

"Тази драма ще разтърси цяла Белгия. Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабите на катастрофата са трудни за възприемане", заяви посланикът.

В спасителните операции са участвали 60 пожарникари, 15 лекари, 100 спасители, 12 линейки, 8 хеликоптера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase