Афганистанските талибани съобщиха, че ще отмъстят за убитите от американски войник 16 цивилни афганистанци. Снимка: архив, Reuters

Афганистанските талибани съобщиха в имейли до медии, че ще отмъстят за убитите от американски войник 16 цивилни афганистанци, сред които девет деца.

Американското посолство в Кабул съобщи, че са възможни антиамерикански действия в знак на отмъщение след убийствата, също както изгарянето на Корана предизвика широки антизападни протести, в които 30 души загинаха.

Американският войник, който бе задържан след убийството на 16 цивилни афганистанци близо до американска база в Афганистан, е женен, с три деца, каза американски служител във Вашингтон, цитиран от Асошиейтед прес.

Сержантът е бил на три мисии в Ирак, но за първи път в Афганистан.

Според говорител на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ войникът се върнал обратно в базата и се предал на американските сили.

Има противоречиви информации колко души са участвали в клането, отбелязват Ройтерс и АП. Американски служители твърдят, че е един войник, но очевидци съобщават, че са присъствали няколко американски войници. Съседи и роднини на убитите твърдят, че са видели група от американски войници да пристигат в селото им
в Кандахар в 2 часа през нощта, да влизат в домове и да стрелят. Според тях войниците се смеели и били пияни.

Афганистанец, който каза, че 11 негови роднини са застреляни, в това число децата му и внуците му, обвини войниците, че след като са ги убили, са залели телата с химическо вещество и са ги изгорили.

Високопоставен американски служител във Вашингтон отрече разказите на очевидците, че е имало пияни войници. Той потвърди, че е замесен само един американски войник, а не група от войници.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е дълбоко опечален от избиването на 16 цивилни афганистанци от американски войник и определи деянието като трагично и шокиращо, предадоха световните агенции.

"Дълбоко опечален съм от информациите за смъртта на афганистански цивилни. Поднасям съболезнования на семействата и близките на хората, които загубиха живота си и на народа на Афганистан, който понесе твърде много страдания и насилие", се казва в изявление на Обама.

"Този инцидент е трагичен и шокиращ и не е представителен за изключителния характер на нашите военнослужещи и уважението, което САЩ изпитват към народа на Афганистан", заяви Обама.

Той обеща фактите по случилото се да бъдат установени възможно най-бързо, а всеки замесен да понесе отговорността си.

Вчерашната атака може да затвърди мнението във Вашингтон, че въпреки изпратените подкрепления, средствата за войната, надхвърлящи 50 млрд. за 10 години и половина, и почти 2000 убити американски войници, перспективите за това, което може да бъде постигнато в Афганистан, стават все по-неясни.

"Тези убийства само служат, за да засилят мнението, че цялата война е провалена и че не можем да направим нищо повече, освен да се опитаме да намалим загубите си и да си тръгнем", каза Джошуа Фоуст, експерт по сигурността към Американ сикюрити проджект, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase